Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed signaleert risico’s nieuwe werkwijze e-mailarchivering Rijksoverheid

Op 12 juni 2019 berichtte BREED via een e-mail over de nieuwe 'Handreiking Bewaren van e-mail Rijksoverheid', gepubliceerd door het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI).

Ter aanvulling: de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed heeft op deze Handreiking gereageerd. Vervolgens heeft het RDDI gereageerd op de bevindingen van de Inspectie. Zie onderstaand nieuwsbericht.

BRON: website Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed

Inspectie signaleert risico’s nieuwe werkwijze e-mailarchivering

In januari 2019 heeft de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed gereageerd op de Handreiking bewaren e-mails rijksoverheid die in december 2018 is gepubliceerd door het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI).

De inspectie onderschrijft het belang van een werkwijze voor de archivering van e-mail. Tegelijkertijd ziet de inspectie risico’s in de aanpak zoals beschreven in de Handreiking. De risico’s betreffen de duurzame toegankelijkheid van e-mail en de brede toepasbaarheid en uitvoerbaarheid van de methode.

De RDDI heeft gereageerd op de bevindingen van de inspectie. RDDI geeft in deze reactie per bevinding de beoogde aanpak aan.

De inspectie blijft de ontwikkelingen volgen als onderdeel van het toezicht op het informatiebeheer van de centrale overheid.

Weergaven: 270

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 20 Juni 2019 op 12.16

Die is vorige week besproken bij de VNG Archiefcommissie. Het Ministerie van J. e V. heeft ook al goede en vastgestelde richtlijnen in deze.

Reactie van Jolanda de Jong op 20 Juni 2019 op 11.29

Een beta versie van de door Yvonne genoemde handreiking voor de archivering van sms en WhatsApp van VNG Realisatie staat op KIA. Reacties zijn welkom. 

Reactie van Yvonne Welings op 20 Juni 2019 op 9.42

Capstone zou wsl. goedkoper zijn geweest bij de gemeente Veenendaal:

https://veenendaalsekrant.nl/lokaal/wet-openbaarheid-van-bestuur-ko...

Reactie van Yvonne Welings op 18 Juni 2019 op 10.58

Eens Martijn, juist door het Zaakgericht werken is er veel meer grip gekomen op netwerkschijven en e-mails, is het glas half vol of is het glas half leeg ? Nu is er weer bij VNG Realisatie een handreiking in de maak voor de archivering van sms en Whatsapp. Je krijgt er ook geen energie van om altijd te moeten horen hoe fout zaken zijn ingericht.

Die capstone methode wordt zeker nog een spannende zeker hoe dat bestuurlijk gaat landen om bijvoorbeeld alle e-mails van bestuurders te gaan bewaren. Het zou dan best eens tot zaken zoals metHillary Clinton kunnen leiden. Zolang zonder relatief veel ophef Rutte zijn sms nog kan deleten, lijkt het me nog een lange weg te gaan. En na Whatsapp komt er weer een andere vorm, de informatiewereld is voortdurend in verandering.

Reactie van Martijn Kerkhof op 18 Juni 2019 op 9.58

Toen ik laatst bij het Nationaal Archief de Capstone methode noemde gingen ze erg zuur kijken, dus ik snap wel dat de IOE er kritiek op heeft.

Overigens ben ik van mening dat het hoe dan ook een vooruitgang is op wat er nu is en dat het een prima methode is op het moment dat je via andere wegen emailcommunicatie direct opslaat in een archiefwaardig systeem (bijvoorbeeld een zaaksysteem met een mail als processtap). Het is wel hakken met de botte bijl op deze manier.

Reactie van Yvonne Welings op 16 Juni 2019 op 18.06

Bedankt voor je bijdrage, wordt zeer gewaardeerd. Informatiebeveiliging schijnt nog een puntje te zijn: https://www.security.nl/posting/612900/Overheid+loopt+achter+bij+ui...

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden