Een discussie over het archiveren van social media elders, waaraan ik gretig meedeed, maakte een zij-stapje naar de vraag of wij als DIV nog wel in control kunnen zijn; een discussie die ik niet veel later ook op Twitter voerde. Kunnen wij als DIV in control zijn? "Nee, dat kan niet!", hoor ik velen onder u denken en zeggen. "Onzin, alles kan!", zeg ik.


Het beloofde land

Enige tijd geleden heeft iemand geroepen dat wij DIV'ers moeten stoppen met het alsmaar in control willen zijn van de informatiestromen. Dat is ons immers tot op heden ook nooit volledig gelukt en het verschijnen van de digitalisatie (e-mail, harde schijven, social media, etc.) heeft dat alleen maar exponentieel verergerd. Voor vele vakgenoten was dit heel herkenbaar en dus knikten zij allemaal instemmend met dit standpunt. Een ware anticontrol-kerk was gesticht.

Sindsdien worden DIV'ers die nog in control willen raken weggehoond. Oude DIV'ers, worden ze genoemd, die het licht nog moeten zien. Laat onze missionarissen en goeroes hen overtuigen dat het anders moet. Overtuig hen van het nobele pad der verandermanagement, waarin oude waarden en overtuigingen worden losgelaten om zo te komen tot een hogere bewustwording.


David versus Goliath

Geloof ik dat DIV in control kan zijn? Nee, ik geloof dat de organisatie in control kan zijn (nog niet ís, maar wel kán). Maar wat ik geloof is nu even niet belangrijk. Het gaat mij om de DIV'er die wel gelooft dat hij of zij in control kan geraken. De kleine, dappere held(in) die, slechts bewapend met een steen en een slinger, ten strijde trekt tegen de digitale informatie-reus.

Gaat hij/zij de reus verslaan? Ik zal mijn geld er niet op inzetten. Maar wie weet, vindt hij/zij nog creative oplossingen om de reus te verslaan of in ieder geval te verwonden. Misschien vindt hij/zij bijvoorbeeld een manier om e-mail alsnog centraal beheerd te krijgen of iets dergelijks. Een oplossing waar wij allemaal iets aan kunnen hebben.


Het laatste oordeel

Moet je je geloof dan maar laten vallen? Nee, geloof wat je wil. Lees de profetieën die door de grondleggers van je geloof op schrift zijn vastgelegd en geef deze gerust door aan andere DIV'ers. Bezoek de congres-tempels en hoor de preken aan van de pastors.

Maar respecteer dat er DIV'ers zijn die andere overtuigingen en andere visies hebben, ook al komen die overtuigingen en visies uit oude, haast vergeten tijden. Wuif ze niet lachend weg, maar ga het gesprek aan. Niet om hen te overtuigen en te bekeren, maar om aan hen en van hen te leren.

Geloof gerust dat DIV niet in control kan zijn, maar wéét dat je het mis kunt hebben.

Weergaven: 170

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van jack karelse op 7 December 2010 op 10.09
er zijn verschillende opvattingen en 'kerken', ook op dit punt. Persoonlijk ben ik een aanhanger van de stroming die aangeeft dat control onvoldoende mogelijk is, dan wel dat dit niet het goede uitgangspunt is. Het is een beetje als met dat glas -halfvol of half leeg: vertrouwen is goed, maar controle is beter vs controle is goed, maar vertrouwen is beter. Als er op basis van vertrouwen, op een volwassen manier met elkaar gewerkt wordt, kan een organisatie ook in control zijn, ook waar het beheer en omgaan met informatie betreft. Maar het uitgangspunt is hier vertrouwen. Vanuit dit vertrouwen wordt vormgegeven aan -ook- de informatiehuishouding en vandaaruit worden maatregelen genomen, systemen ingericht, enz. En dat is anders dan inrichten vanuit control, vanuit de gedachte dat er eerst en vooral control moet zijn, daarop systemen worden gebaseerd en mensen worden ingezet.
In het midden ontmoeten de beide stromingen elkaar, zoals in de recatie van Ton ook naar voren komt.
En dit maakt ons vakgebied ook zo mooi: we staan middenin de ontwikkeling.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden