Bron website KING

Sinds 15 februari is GEMMA 2 op GEMMA Online gepubliceerd. Dit is een forse uitbreiding op de oorspronkelijke GEMMA. Deze vernieuwde GEMMA is voor en door gemeenten in gezamenlijkheid met KING opgezet en wordt nu gevalideerd via fora op GEMMA Online en via nog te organiseren inloopdagen in de komende maanden. GEMMA is zeker nog niet af en blijft permanent in ontwikkeling.

Uitbreidingen GEMMA

In 2016 waren al nieuwe architectuurprincipes (uitgelijnd op die van NORA), een bedrijfsfunctiemodel, een bedrijfsobjectenmodel en een nieuwe versie van de applicatiearchitectuur aan GEMMA toegevoegd. In deze uitbreiding zijn nu ook op verzoek van gemeenten zogenaamde domeinarchitecturen opgenomen zoals die voor het sociaal domein, ruimtelijk domein, domein openbare orde en veiligheid, domein publieksdiensten en een verdere uitbreiding op de generieke applicatiearchitectuur met een nadere uitwerking van het onderdeel klant- en keteninteractie. In ontwikkeling is nog het domein bestuur en bedrijfsvoering, waarvan binnenkort een eerste versie verschijnt. Ook is KING begonnen aan de integratie van de BIG (Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten) met GEMMA.

Werken onder architectuur met GEMMA en de Softwarecatalogus

Ook wordt GEMMA 2 binnenkort geïmplementeerd in de Softwarecatalogus. Leveranciers van gemeentelijke softwarepakketten beschrijven daarin hun aanbod in relatie tot GEMMA (relaties met referentiecomponenten, bedrijfsfuncties, standaarden, applicatiefuncties). Gemeenten geven aan welke pakketten zij gebruiken. Daarmee worden gemeenten gestimuleerd en ondersteund in hun streven om te werken onder architectuur. Mail voor meer informatie naar gemmaonline@kinggemeenten.nl.

Weergaven: 255

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden