Gisteren donderdag 30 juni vond het symposium e-depot plaats. Toevallig of niet, alle deelnemers namens de VNG, Rijk, IPO en waterschappen kregen aan het einde van de dag een hardcopy mee van de archiefvisie. De NRC berichtte gisteren er over onder het kopje 'twitteren voor het nageslacht'. Bekend is dat digitale informatie snel vervliegt en dat hiervoor adequate maatregelen nodig zijn. Burgers moeten kunnen rekenen op een transparante en betrouwbare overheid. OCW stelt hiervoor een programmabudget beschikbaar van 9 miljoen met uitzicht op continuering. Positief is dat zowel OCW (Zijlstra) als BZK (Donner) zich achter de visie hebben gesteld. Een e-depot is natuurlijk meer dan een 'speeltje' voor het culturele veld, het raakt de kern van de bedrijfsvoering van elke overheidsinstelling. Dat bewustzijn van de sense of urgency is er niet bij iedere bestuurslaag bleek gisteren, maar ook niet de kennis om dit nieuwe vraagstuk te gaan verwezenlijken. Pioniers van het eerste uur, Stadsarchief Amsterdam, gemeentearchief Rotterdam, Nationaal Archief lieten ons delen in de ervaringen. Met name de inleiding van Jantje Steenhuis gaf veel inzicht, bijvoorbeeld in het kostenaspect 2.500 per terra. Rotterdam heeft vooral door de hele ontwikkeling zo'n 3,7  miljoen in het e-depot geïnvesteerd, maar dat levert wel nu de voordelen op door direct aan te kunnen sluiten bij het RMA. Standaarden en normen van ICT-architectuur moeten worden vastgelegd.

Op termijn  zijn er verschillende scenario's mogelijk voor het e-depot:

 

  • beleidsvormende organen brengen hun informatie op korte termijn over naar een aan het openbaar archiefwezen verbonden e-depot;
  • tijdelijke (project- of thema-)organisaties beheren hun informatie binnen de voorziening van het hiervoor genoemde e-depot; na opheffing van de activiteiten worden de bestanden hier aansluitend duurzaam bewaard;
  • uitvoeringsorganisaties bewaren hun digitale informatie binnen de eigen digitale infrastructuur, zolang zij deze informatie voor hun bedrijfsvoering nodig hebben.

 

Met de extra investering van de overheid gaat de ontwikkeling in een nog nader te bepalen samenwerking verder na de zomer. Wordt vervolgd dus, een werkagenda is er al.

Weergaven: 249

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 2 Juli 2011 op 14.46

@Edward, geheel mee eens dat dit zo belangrijk is voor documentatire informatievoorziening. Die waren overigens wel namens de VNG, IPO, Waterschappen vertegenwoordigd. Ben het ook met je eens dat enige transparantie ontbreekt waarom de ene persoon in een archiefcommissie zit en de andere niet. Ook verbaas ik me vaak over de personen die deskundig zouden zijn inzake vraagstukken die wellicht beter door anderen hadden kunnen beantwoord. Voorbeelden hiervan zijn de WABO en WRO.

Wellicht komt daar bij mij de drive vandaan om me in te zetten voor deze community en hierover te berichten. Afgelopen donderdag zag ik dat bewustzijn niet bij elke bestuurslaag. Er werd toch af en toe wat te eenvoudig gedacht over de noodzaak ervan.

Reactie van d635nk op 1 Juli 2011 op 19.07
Toch spijtig dat ik hier niet bij aanwezig mocht zijn ondanks de getoonde interesse. Dit is zo belangrijk voor de documentaire informatievoorziening.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden