Common Ground: Verdieping groeipact: van intenties naar uitvoering

Common Ground is een ingrijpende hervorming van de informatievoorziening, die vraagt om een nieuwe manier van samenwerken tussen gemeenten en de markt. Hoe kan die nieuwe samenwerking tussen markt en overheid eruit zien? Welke afspraken maak je? Hoe neem je besluiten? Wie is verantwoordelijk? Op dag 3 van het Fieldlab bogen leveranciers en gemeenten zich over deze vragen.
Afspraken over sturing, verantwoordelijkheden, besluitvorming en handhaving: het valt allemaal onder de noemer ‘governance’. Het is een belangrijk vraagstuk voor leveranciers en gemeenten die met Common Ground aan de slag willen. Tijdens een netwerkevent gingen leveranciers (waarvan de meesten het groeipact hebben ondertekend) en gemeenten hierover in gesprek. Met als resultaat: 3 voorstellen om de governance goed te regelen.
1. Eenduidige standaarden en compliancy, óók bij gemeenten
De huidige afspraken rond consultatie werken prima. Maar daarbij is het wél heel belangrijk dat er heldere standaarden komen. Verder moet de handhaving van compliancy anders geregeld worden. Niet alleen leveranciers moeten zich houden aan de regels van de standaarden, maar gemeenten moeten dat ook. Daar ligt een belangrijke taak voor de VNG.
2. Duidelijke standaard, goed overleg, ontwikkelagenda
Ook bij voorstel 2 een oproep aan de VNG: maak een duidelijke standaard, en handhaaf deze! Daarnaast is het van belang dat de deelnemers van het groeipact samen overleggen: wat hebben we van elkaar nodig? Om zo samen de basisthema’s en de migratiestrategie te bepalen. Tot slot: gemeenten en de VNG moeten met elkaar een ontwikkelagenda vaststellen.
3. Standaarden niet vooraf sturen, maar achteraf raten
Standaarden moeten meer in de vorm van producten worden opgeleverd. En: standaarden vooraf sturen heeft weinig zin. Veel beter is het om ze achteraf te beoordelen. Dat helpt om het tastbaar te maken en het tempo erin te houden. Stel een systematiek in waarin je componenten kunt beoordelen (voor leveranciers, gemeenten en de VNG), en wijs een groep van key raters aan.
Een groep deelnemers van het groeipact gaat de komende tijd aan de slag om deze voorstellen verder uit te werken.
Bekijk hier de presentatie van het hele netwerkevent:

Weergaven: 44

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2020   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden