Bron website Digitale Overheid

Wijziging van de Bekendmakingswet

Doel: Het digitaal toegankelijk maken van kennisgevingen en bekendmakingen van de overheid voor burgers en bedrijven. Overheden publiceren alle kennisgevingen en bekendmakingen afhankelijk van het bestuursorgaan en de doelgroep in de Staatscourant, het gemeenteblad, provinciaal blad, waterschapsblad of blad van een gemeenschappelijke regeling. Deze publicaties zijn via verplicht gebruik van de GVOP (Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties) op één weblocatie te raadplegen.

Verhouding met Digitaal 2017: Als burgers en bedrijven in 2017 zaken die zij met de overheid doen digitaal kunnen afhandelen moeten burgers en bedrijven alle relevante overheidsinformatie digitaal kunnen raadplegen.

Recht op elektronisch zaken doen door burgers

Doel: Bij deze wijziging van de Algemene Wet Bestuursrecht wordt geregeld dat burgers en bedrijven ‘berichten’ altijd elektronisch naar een bestuursorgaan kunnen verzenden. Op dit moment bepaalt een bestuursorgaan of het al dan niet elektronisch bereikbaar is voor aanvragen e.d.
Verhouding met Digitaal 2017: Met dit voorstel wordt de essentie van Digitaal 2017 geregeld. Burgers en bedrijven krijgen hiermee in feite het recht op elektronisch zakendoen.

Verhouding met de Wet Generieke Digitale Infrastructuur

Doel: De WGDI is een zogenoemde aanbouwwet waarin de generieke digitale infrastructuur wordt vastgelegd die essentieel is voor de digitale dienstverlening van de overheid. In de eerste tranche wordt het gebruik van (open) standaarden geregeld. Ook worden er aan het gebruik van elektronische authenticatiemiddelen regels gesteld. Met de wettelijke regeling van het nieuwe eID-stelsel moeten burgers en bedrijven zich op een hoog betrouwbaarheidsniveau kunnen identificeren in hun digitaal contact met overheidsorganen. Hierin zullen dan ook de publieke eID middelen (eNIK, eRijbewijs en eVreemdelingenpas) worden geregeld, waarmee burgers zich digitaal kunnen identificeren binnen het BSN-domein (publieke sector).
Verhouding met Digitaal 2017: Bij een toename van het digitaal verkeer als gevolg van Digitaal 2017 dient  de veiligheid en interoperabiliteit wettelijk geborgd en beter beveiligd te worden. Om verder alle zaken met de overheid digitaal te kunnen afhandelen zijn authenticatiemiddelen nodig met een hoog betrouwbaarheidsniveau, waarmee burgers en bedrijven zich digitaal kunnen identificeren en ook digitaal geautoriseerd kunnen worden, bijvoorbeeld als gemachtigde.

Weergaven: 158

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden