Archiefinnovatie: Van grijze muis tot dataleeuw

Bron website VNG

'In de kelder van het stadhuis zit geen grijze muis meer, maar een dataleeuw!' Dat zei Wilma Delissen - Van Tongerlo (burgemeester Peel en Maas en voorzitter van de VNG Adviescommissie Archieven) op de regionale bijeenkomst over archiefinnovatie van het project AIDO.

Wilma Delissen - Van Tongerlo

Archieven spelen een essentiële rol in de democratische legitimiteit van het openbaar bestuur en vertegenwoordigen een culturele én economische waarde. Archivarissen kunnen gemeenten steunen bij hun respons op de informatiesamenleving door het ontsluiten, verrijken en beschikbaar stellen van digitale informatie (voor hergebruik).

Handreiking

Overheden en archiefinstellingen moeten een moderniseringsslag maken. De instrumenten ontwikkeld door AIDO kunnen daarbij helpen. Aan de regionale bijeenkomsten in Den Bosch en Zwolle namen ongeveer 200 archivarissen, secretarissen en informatiemanagers van decentrale overheden deel. Jacco van Gastel presenteerde er de AIDO handreiking Toekomstbestendige archiefinstellingen.

 Gert Zwagerman

Massive Transformative Purpose

Keuzes over de inrichting en positionering van de e-depotvoorziening hebben gevolgen voor de positionering en taken van de archiefinstelling. Wim Reijnders (directeur West-Brabants Archief) ging in op de fusie van de Brabantse archieven en de kanteling naar de voorkant die bewerkstelligd is om gemeenten over digitale archieven te adviseren. Bert Looper (directeur Tresoar) wees op de rol van archieven als kennisinstellingen en riep de sector op tot een Massive Transformative Purpose (missie) om digitale informatie te verbinden: ‘we connect things’.

Bert Looper

Kennis

Herriet Heersink van het ICTU vertelde over de verschillende onderzoeken die dit instituut uitvoerde naar de stand van zaken van digitale archieven bij decentrale overheden. Ten opzichte van vier jaar geleden is sprake van een positieve ontwikkeling. Decentrale overheden hebben vooral behoefte aan meer kennis over archieven in de organisatie.

Vervolgaanpak

Eind 2016 wordt het project AIDO afgerond. Delissen – van Tongerlo riep de overheden op te komen tot een actieplan om duurzame toegankelijkheid van digitale informatie bij de overheden te verankeren. Een landelijke Taskforce kan door begeleiding en ondersteuning implementatie van de AIDO-instrumenten bevorderen. UvW, IPO en VNG zullen afspraken maken over het beheer van de ontwikkelde AIDO instrumenten. Modernisering van de Archiefwet zou een stimulans geven aan de ontwikkeling van e-depots.

Meer informatie

Weergaven: 371

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden