Vernieuwing Baseline Informatiehuishouding voor gemeenten

In 2011 kwam als onderdeel van GEMMA de Baseline Informatiehuishouding Gemeenten beschikbaar. Daarbij lag de focus op archiefvorming en archiefbeheer. Met de aandacht voor de kwetsbaarheid van digitale informatie is de focus verschoven naar het duurzaam toegankelijk bewaren van alle overheidsinformatie. Dat nieuwe bredere aandachtsgebied noemen we Informatie- en archiefbeheer.

Hoe gaan we dat invullen?

De bestaande Baseline vervalt niet. Maar onder het GEMMA-thema Informatie- en archiefbeheer gaan we wel werken aan uitbreiding en actualisatie van de Baseline. Dat doen we in eerste instantie niet door de gehele Baseline te gaan herschrijven, maar door het uitwerken van aanvullingen voor verschillende subthema's. Hoe dat vorm gaat krijgen, is vastgelegd in de notitie Onderhoud en Doorontwikkeling Baseline 2015, die de VNG Adviescommissie archieven begin 2016 vaststelde.

De bestaande Baseline Informatiehuishouding Gemeenten, versie 1.0 van 2011

 

Een van de uitgangspunten in de Baseline van 2011 was de integratie van archivering, dossiervorming en zaakgericht werken. Dat uitgangspunt is nog steeds van kracht. Wel is dit onderwerp inmiddels verder uitgewerkt met als resultaat een model voor het vullen en archiveren van een zaakdossier. Dat is een van de aanvullingen op de Baseline. Een ander onderwerp dat inmiddels in aanvullende zin is uitgewerkt is de kanteling van in het verleden vooral archivering ná afhandeling van een zaak naar nu informatiebeheer en ook archivering direct vanaf het begin van een zaak. Die beschrijving van in feite een ontwikkeling legt ook de basis voor conceptuele en functionele modellen voor informatiebeheer inclusief archiefbeheer. De pagina die de kanteling beschrijft verwijst naar die modellen. In die modellen heeft ook het ontsluiten van informatie een duidelijke plaats. Uiteindelijk is dat het doel van het bewaren van informatie, dat het ontsloten wordt en duurzaam toegankelijk is. Een uitwerking van dat deel is de pagina over de openbaarheid van overheidsinformatie, ook in concept al beschikbaar. Voor een overzicht van kaders in de vorm van wet- en regelgeving, beleid en normen wordt verwezen naar een overzicht op Noraonline.

De uitwerking van Informatie- en archiefbeheer (verwijzingen)

Weergaven: 650

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 16 Juni 2016 op 21.58
@hans, mijn vermoeden is dat het plaatje nog niet gereed is voor publicatie.
Reactie van Hans Dekker op 16 Juni 2016 op 16.22

In de kanteling en conceptueel wordt het twee .png bestand niet getoond: Bestand:8 2 Conceptueel model informatiebeheer eenvoudig 2016m06d08.png

Reactie van Yvonne Welings op 16 Juni 2016 op 14.55
Nee netjes hersteld na mijn melding, top !
Reactie van Marco Klerks op 16 Juni 2016 op 14.15

Ze staan er weer. Storinkje?

Reactie van Yvonne Welings op 16 Juni 2016 op 11.49

@Hans, zag het gisterenavond laat ook nog, ik ga het eens navragen bij KING.

Reactie van Hans Dekker op 16 Juni 2016 op 11.41

© 2019   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden