De blog van John Gerse (6)

‘Digitale duurzaamheid’ en DNA

Een bijzondere ontwikkeling. Afgelopen zaterdag, 18 augustus 2012, in de Volkskrant. Een aardig en opvallend artikel van Hidde Boersma. Gaat DNA straks de harde schijf vervangen? Het blijkt dat het al mogelijk is informatie, als bijvoorbeeld een boek, vast te leggen op synthetisch DNA. Het biedt een enorme opslagcapaciteit van wel 5,5 petabyte (5,5 miljard megabyte) per kubieke millimeter. Snel te kopiëren en zeer duurzaam van karakter. Goed toegankelijk maken, snel kunnen uitlezen blijkt…

Doorgaan

Toegevoegd door John Gerse op 21 Augustus 2012 op 22.08 — 2 commentaren

In control en toch de weg kwijt

We hebben een Baseline Informatiehuishouding Rijksoverheid. Voor de gemeenten sinds kort ook de Baseline Informatiehuishouding Gemeenten. Maar ook de Kritische Prestatie Indicatoren Gemeentelijke Archiefketen (KPI’s VNG), het Referentiekader Opbouw Digitaal Informatiebeheer (RODIN) en het toetsingskader voor de beheersomgeving van blijvend te bewaren digitale informatie (ED3). Daarnaast nog eigen toetsingslijsten van de erfgoedinspectie, van de provinciaal toezichthouder of gemeentelijk…

Doorgaan

Toegevoegd door John Gerse op 28 Februari 2012 op 23.30 — 6 commentaren

Wel of geen vervanging?

Nu loop ik toch al een tijdje mee in de wereld van vervanging (substitutie). Sterker nog, ik begeleid een behoorlijk aantal organisaties daar naartoe. Toch werd ik vanmorgen getriggerd, misschien beter gezegd verrast, door een uitspraak die mij al de gehele dag bezig houdt. Daarom ben ik benieuwd naar de reacties op de volgende twee casussen. Hierbij uitgaande van het gegeven dat men beschikt over een machtiging substitutie en/of vervangingsbesluit.

 

Casus 1:

Stel, ik…

Doorgaan

Toegevoegd door John Gerse op 13 Februari 2012 op 20.16 — 8 commentaren

Soms zijn we het een beetje vergeten

Regelmatig kom ik bij archiefafdelingen (DIV, DIM, DI of hoe ze ook heten) die er nog steeds van overtuigd zijn de afdeling te zijn waar de post moet worden geregistreerd en het archief moet worden beheerd. Er wordt gestrooid met de archiefwet- en regelgeving, archiefverordening, interne regels en procedures, organisatie- en functiebeschrijvingen. Kortom alles wat maar enigszins houvast biedt aan deze overtuiging. Men is druk bezig met het ‘eigen vak’. Soms bekruipt mij het gevoel dat deze…

Doorgaan

Toegevoegd door John Gerse op 12 Januari 2012 op 18.00 — 3 commentaren

Vrije en niet vrije informatie

Ooit werkte ik bij het ministerie van Financiën. Ik begon daar met postregistratie en archivering. Eerst de persoonsdossiers. Daarna de ‘wat moeilijkere dossiers’. Dossiers voor de centrale directies, waaronder de Centrale Directie Voorlichting (CDV) en de Centrale Directie Wetgeving, Juridische en Bestuurlijke Zaken (WJB). Bij CDV werkte de WOB-ambtenaar. Altijd druk met verzoeken om informatie op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Vragen beoordelen, informatie opvragen bij het…

Doorgaan

Toegevoegd door John Gerse op 3 Oktober 2011 op 1.31 — 7 commentaren

De Eerste Kamer aan de iPad, een interessante ontwikkeling

Het was al een dagje eerder bekend, maar vandaag, 14 september 2011, lees ik in De Volkskrant dat alle senatoren van de Eerste Kamer een iPad hebben gekregen. Men neemt afscheid van de papieren stukken. De iPad is voorzien van een speciale app. Met een ‘krijtje’ waarmee digitaal aantekeningen kunnen worden gemaakt. Een interessante ontwikkeling. Met de foto erbij roept het artikel bij mij echter wel een beetje het beeld op van een digitaal leitje met een digitaal krijtje. Maar toch, een…

Doorgaan

Toegevoegd door John Gerse op 14 September 2011 op 21.44 — 1 commentaar

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden