De blog van Rienk Jonker (10)

Beleidsnota Informatiebeheer

Eind vorig jaar op 12 december 2023, twee dagen voor mijn pensionering, heeft het College van B en W van de gemeente Leeuwarden de Beleidsnota Informatiebeheer vastgesteld. Deze nota die uitgaat van bestaande wetgeving en normeringen bestaat uit de volgende onderdelen:

  • een achttal principes waarin de doelstellingen van de gemeente zijn…
Doorgaan

Toegevoegd door Rienk Jonker op 4 Maart 2024 op 15.04 — 1 commentaar

Internetconsultatie Archiefbestuit en Archiefregeling

Mijn bijdrage aan de internetconsultatie van het Archiefbesluit en Archiefregeling betreft niet de nieuwe regelingen zelf, maar issues met bijbehorende vragen betrekking hebben op vervanging (conversie/migratie) van overheidsinformatie sinds 1 januari 1996, de datum waarop de huidige wet inwerking trad. Issues en vragen die de juridische (lees bewijsrechtelijke) status van een groot deel van de digitale overheidsinformatie sinds die datum betreffen.



De issues…

Doorgaan

Toegevoegd door Rienk Jonker op 7 Februari 2024 op 8.51 — 1 commentaar

Bibliografie - (Versie 4 juni 2023)

Er is nu ook een nieuwe versie (4 juni 2023) van mijn #bibliografie van publicaties beschikbaar. De publicaties zijn direct of indirect gerelateerd aan onderwerpen…

Doorgaan

Toegevoegd door Rienk Jonker op 13 Juni 2023 op 11.00 — Geen reacties

Woordenboek informatiebeheer (versie 4 juni 2023)

Een wat uit de hand gelopen hobby van mij is het verzamelen van termen en begrippen die naar mijn gevoel een relatie hebben met ons vakgebied. Deze hobby ben ik begonnen begin jaren negentig van de vorige eeuw. De termen komen uit onder andere uit het Nederlands, Frans, Duits en Engels, De termen hebben betrekking op architectuur, archivistiek,…

Doorgaan

Toegevoegd door Rienk Jonker op 6 Juni 2023 op 23.30 — 2 commentaren

Overzicht documenttypen

Op mijn site kun je een nieuwe versie van mijn overzicht van documenttypen vinden, zowel in PDF als in XLSX formaat.

Voor de indeling (structurering heb ik gebruik gemaakt van de indeling van de Archiefterminologie uit 1983, die voor mijn gevoel nog steeds overzicht geeft en daarom goed bruikbaar is.

Zie:

E.P. de Booy, H.…

Doorgaan

Toegevoegd door Rienk Jonker op 6 Juni 2023 op 23.00 — 1 commentaar

Van dingen die voorbij komen - overheidsinformatievoorziening sinds 1979

Er zijn de afgelopen decennia nog al wat programma's, projecten, rapporten, onderzoeken en dergelijke over de (digitale)(rijks)overheidsinformatievoorziening voorbijgekomen.

Wat hier opvalt is dat van project naar project wordt gerend zonder dat het eigenlijke probleem (onderstroom) wordt geraakt. Kenmerk van projecten is ook dat het resultaat meestal niet structureel is maar van voorbijgaande aard.…

Doorgaan

Toegevoegd door Rienk Jonker op 10 Januari 2022 op 17.02 — 2 commentaren

Woordenboek informatiebeheer (thesaurus/taxonomie, versie 9 januari 2022)

Er is een nieuwe versie van mijn meertalige woordenboek informatiebeheer in de vorm van een thesaurus en taxonomie beschikbaar (Versie 9/1/2022).

De termen zijn gerelateerd aan thema's als informatiemanagement, informatiebeheer, archiefmanagement, records management .

Beschikbaar zijn:

  • Woordenboek - Lijst met termen in de vorm van een thesaurus/taxonomie/typologie met verwijzing naar de herkomst (1487 blz.)
  • Woordenboek - Lijst met termen in de vorm van een…
Doorgaan

Toegevoegd door Rienk Jonker op 10 Januari 2022 op 13.47 — Geen reacties

Bibliografie - (Versie 9 januari 2022)

Een nieuwe versie (9 januari 2022) van mijn #bibliografie van publicaties die direct of indirect gerelateerd zijn aan onderwerpen als informatiemanagement, informatiebeheer, archiefmanagement, Records Management

Het overzicht is niet volgens algemeen geldende regels zoals de APA (https://www.apastyle.org/about-apa-style) opgesteld, maar dat hoeft geen bezwaar te zijn.…

Doorgaan

Toegevoegd door Rienk Jonker op 10 Januari 2022 op 8.00 — 1 commentaar

Informatiebeheer - Belang en uitgangspunten

Eind oktober heeft het College van B en W van de gemeente Leeuwarden de inhoud van bijgaand document vastgesteld (vergadering 27 oktober 2015, nr. 10). Dit document is te beschouwen als intern referentiekader om het digitaal werken mogelijk te maken.

 

InformatiebeheerBelangUitgangspunten_20151008.pdf

Zie ook dit citaat uit de ambtelijke toelichting bij het…

Doorgaan

Toegevoegd door Rienk Jonker op 12 November 2015 op 14.00 — 2 commentaren

Gezocht: kennisdelers voor de KVAN-dagen #KVAN15

De KVAN-dagen commissie is op zoek naar 20 gespreksleiders die nieuwe kennis, een vraag of een stelling bespreken tijdens een tafelgesprek op 8 en 9 juni in Amersfoort.

Wat is een tafelgesprek? Tijdens een tafelgesprek gaan 10 tot 15 geïnteresseerden met elkaar in gesprek over een door de gespreksleider gekozen thema. De aanleiding van het gesprek kan zijn gelegen in de actualiteit, of een specifiek onderzoek of project. Er vinden 10 tafelgesprekken tegelijkertijd plaats. Een…

Doorgaan

Toegevoegd door Rienk Jonker op 5 Februari 2015 op 21.00 — 3 commentaren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden