Heeft zich al iemand in het vraagstuk van compressie verdiept? In de Regeling geordende en toegankelijke staat archiefbescheiden wordt bij art. 6 gesproken over ITU T4 of ITU T6. Als ik hier op een willekeurige scanner een brief scan en opsla in TIFF-formaat en ik kijk bij de eigenschappen dan zie ik bij compressiemethode CCITT Group 4 staan, hetgeen overeenkomt met ITU T6. Dat zit wel goed dus. Echter hoe zit het nu eigenlijk met de eisen aan kleurenscans, c.q. gecombineerde scans bestaande uit zwart/wit en kleuren TIFjes? Ik heb namelijk begrepen dat die ITU T4 en T6 vormen alleen opgaan voor zwart/wit images.
Toevallig heb ik vandaag een tekening op 2 verschillende scanners gelegd en in kleur gescanned. Toen ik later bij de bestandseigenschappen bekeek, zag ik bij de een als compressiemethode staan: JPEG, bij de andere PackBits. Scan ik dezelfde tekening in zwart/wit, dan krijgt hij automatisch weer compressiemethode CCITT Group 4.
Ik kan de kleurenscans samenvoegen met zwart/wit TIFFs en zo een gecombineerd bestand maken. Ik vraag me af of dat het een en ander dan nog voldoet aan de eisen van de regeling c.q. subsitutie?

Weergaven: 149

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden