Databeheer en -archivering

Informatie

Databeheer en -archivering

Informatie wordt niet alleen vastgelegd in (digitale, gedigitaliseerde of analoge) documenten, maar ook in data. Zij wordt opgeslagen in databases en uitgewisseld via koppelingen. Over hoe je documenten beheert en archiveert is al veel bekend. Maar in hoeverre kunnen we deze kennis ook toepassen op data? In deze groep gaan we op zoek naar antwoorden.

 

Trefwoorden: data, datagedreven, data science, blockchain, business intelligence, database, datawarehouse

Leden: 75
Meest recente activiteit: 14 Mrt

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Databeheer en -archivering om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Yvonne Welings op 17 September 2018 op 9.17
Reactie van Yvonne Welings op 13 September 2018 op 18.31
Reactie van Yvonne Welings op 12 September 2018 op 20.04
Reactie van Yvonne Welings op 10 September 2018 op 8.25

Door overheden wordt op grote schaal data gewonnen vanuit sensoren. Nu is echter o.a. de vraag hoe wordt omgegaan met deze data, van wie de data is en hoe het zit met de privacybescherming. Deze tool biedt antwoorden op de diverse vragen die bij sensordata aan bod komen.

Klik op één van de blauwe blokjes hieronder en je springt direct naar die tool. Wil je meer weten over de achtergrond van de tool en de gemeentelijke rol die daarbij hoort, klik dan op de link hieronder.

https://meteninhetopenbaar.locatielab.nl/

Geen woord over beheer!!!

Reactie van Yvonne Welings op 7 September 2018 op 15.28
Reactie van Yvonne Welings op 7 September 2018 op 11.34
Reactie van Yvonne Welings op 6 September 2018 op 14.06

Meetup Datagedreven Gemeente

Beste mevrouw Welings​​,

Graag nodigt VNG Realisatie u uit voor de volgende Meetup Datagedreven Gemeente. Het thema is dit keer ‘De rol van de lokale overheid bij sensoren’.

Slimme stoplichten die fietsers voorrang geven bij regen, sensoren die fijnstof meten, camera’s die afwijkend gedrag detecteren, wifi-tracking van winkelend publiek, sensoren op parkeerplekken. De samenleving wordt geconfronteerd met allerlei sensoren in de publieke ruimte. Sensoren waar gemeenten al dan niet van weten, eigenaar van zijn of data van afnemen. Welke positie neemt u als gemeente in in een stad waar alles door iedereen veelvoudig gemeten wordt?

Tijdens deze meetup laten we voorbeelden zien van gemeenten die zelf sensorprojecten uitvoeren, maar ook van gemeenten die een handhavende rol ten aanzien van meten in de openbare ruimte aannemen. U kunt proeven van verschillende manieren waarop u als gemeente sensortechnologie kunt toepassen en wat daarbij komt kijken.

Programma

Smart City, graag maar wel met bewuste burgers- David Louwerse, Projectleider bij Platform 31

In hoeverre zijn burgers zich bewust van de kansen en risico’s van dataverzameling? Platform31 heeft onderzoek uitgevoerd naar het perspectief van gemeenten en inwoners op dataverzameling in de openbare ruimte. David presenteert de resultaten en belangrijke vraagstukken en potentiële oplossingen voor gemeenten die zich bezighouden met dataverzameling in de openbare ruimte.

Sensorenregister- Jene van der Heijden, Senior adviseur bij Kadaster

De gemeente Eindhoven werkt samen met het Kadaster om sensoren in de stad in kaart te brengen om te zorgen voor meer inzicht en transparantie over de dataverzameling in de publieke ruimte. Jene van der Heijden deelt de aanpak en ervaringen van het experiment. Mogelijk een co-presentatie met de projectleider van de gemeente Eindhoven.

Sensorprojecten Eersel- Jeroen Weekers, Projectleider innovatie, gemeente Eersel

Data over bijvoorbeeld oppervlaktewater, rioolbeheer, gras, lichtmasten, parkeerbewegingen, luchtkwaliteit en geluid. De gemeente Eersel verzamelt met sensoren actief haar openbare ruimte. Jeroen Weekers vertelt over de verschillende toepassingen, de aanpak van de gemeente en samenwerking met private partijen.

Sensorprojecten Nijmegen- Rob Haans, Adviseur informatiemanagement, gemeente Nijmegen

De gemeente Nijmegen kent verschillende sensorprojecten, met verschillende ervaringen. Rob Haans vertelt over de passantentellingen die in de binnenstad die uitgevoerd worden. Over de samenwerking met ondernemers, de verschillende leveranciers, de samenwerking intern, de architectuur en over de privacy by design aanpak die nodig was om dit project uiteindelijk te doen slagen.

Aanmelden

U kunt zich op onze website aanmelden* voor de meetup Sensoren op donderdag 20 september.

*Deze aanmeldlink is gepersonaliseerd, dit betekent dat wij de persoonsgegevens die van u bij ons bekend zijn alvast voor u hebben ingevuld. Wilt u deze uitnodiging doorsturen naar een collega of andere geïnteresseerde, gebruikt u daar dan deze ongepersonaliseerde aanmeldlink voor.

Praktische informatie

  • Datum: Donderdag 20 september
  • Tijd: 14.00-16.30 + borrel (inloop 13.30 uur)
  • Locatie: Tivoli Vredenburg, zaal Pandora, Vredenburgsekade 11, Utrecht

Reactie van Yvonne Welings op 4 September 2018 op 10.53
Reactie van Yvonne Welings op 3 September 2018 op 19.45
Reactie van Yvonne Welings op 3 September 2018 op 8.19

Onzalig wetsvoorstel om grootschalig burgerdata tussen overheidsorganen en private partijen uit te wisselen

http://www.zorgictzorgen.nl/onzalig-wetsvoorstel-om-grootschalig-bu...

 

Leden (75)

 
 
 

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden