Voorstellen van Groen Links inzake snellere openbaarmaking overheidsinformatie

Vandaag heeft Mariko Peters voorstellen gepresenteerd voor aanpassing van de wetgeving inzake openbaarheid van overheidsinformatie. De rode draad is dat Nederland achterloopt met betrekking tot die openbaarheid, en dat de overheid dus nu niet transparant is voor de burger.

Het gaat onder andere om behoorlijke aanpassingen aan de WOB en de Archiefwet. Meest in mijn oog springend zijn: het instellen van een Informatiecommissaris, het altijd gratis toegankelijk zijn van overheidsinformatie, en een veel snellere (zeg maar onmiddellijke) openbaarmaking van overheidsinformatie (met uitzonderingen mbt staatsveiligheid e.d.). 

Op inrichtingsniveau valt me de instelling van een register op.  Dat klinkt bijna als een rijksbrede, universeel toegankelijke zakencatalogus.

De aankondiging staat op http://tweedekamer.groenlinks.nl/node/49329 . In de bijlage vinden jullie de voorstellen. Die heb ik hier als attachment bijgevoegd.

Ik ben blij met dergelijke voorstellen, hoewel we (als goede ambtenaren) qua inrichting en uitvoering natuurlijk nog wel enorm veel op- of aan te merken kunnen hebben. Ik ben benieuwd wat men hier op dit forum van de voorstellen vindt.


Weergaven: 204

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Zie http://webwereld.nl/de-vijf/66063/zes-ict-plannen-voor-een-transpar... voor een samenvattend artikel over de voorstellen, met in de slotalinea een mening over hoe de VNG hier vermoedelijk tegen aan zal kijken.
Dag Frans,

Ik las het stuk van Mariko Peters ook in de NRC gisteren, het sluit aan bij het standpunt van de VNG om de WOB te herzien. De VNG wil daatnaast leges gaan heffen voor WOB-informatie. Dat zou best eens nadelige gevolgen kunnen hebben voor het kosteloze aspect van de Archiefwet.

Een snellere openbaarmaking ervaar ik ook als gevolg van de transitie van analoog naar digitaal. Zodra een werkproces is afgedaan en er geen beperkingen zijn in het kader van de WBP moet er geen beletsel zijn om informatieobjecten openbaar te maken.

Zie bijgaande link.
Het is erg jammer dat zoiets als informatiewetgeving afhankelijk is van de kosten die ervoor gemaakt moeten worden. Ik ben het volledig eens met de insteek van GroenLinks, maar zie in de praktijk dat er eerst nog heel wat moet gebeuren voordat nieuwe wetgeving effectief kan worden op dit punt.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden