Input gevraagd handreiking openbaarheidsbeperkingen

Leden van de VNG archiefcommissie zijn druk bezig wordt een handreiking op te stellen voor openbaarheidsbeperkingen bij archiefdiensten. De planning is om de handreiking in mei vast te stellen. De auteurs zijn ook op zoek naar in het oog springende voorbeelden van archiefbestanden (oud of jong) waarop een openbaarheidsbeperking is gesteld.

Wirwar van openbaarheidsbeperkingen bij archiefdiensten

Voor registers Burgerlijke Stand is in het Burgerlijke Wetboek een duidelijke termijn bepaald: 100 jaar geboorteregisters, 75 jaar huwelijksregisters, 50 jaar overlijdensregisters. Dat geldt ook voor notariële archieven met een beperking van 75 jaar, maar voor de testamenten die erin zitten wordt 100 jaar aangehouden.

Politie-, rechtbank- en gevangenisarchieven zijn over het algemeen bij archiefdiensten na 75 jaar openbaar, echter er zijn ook archiefdiensten die 116 jaar aanhouden.

Voorbeelden gevraagd

Heb je andere concrete voorbeelden van openbaarheidsbeperkingen? Dan zijn deze welkom via onderstaande reacties of rechtstreeks aan j.vankoutrik@hetutrechtsarchief.nl.

Weergaven: 648

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Wij hebben een beperking op een herbenoeming van een burgemeester. Hieronder staat de titel van dit dossier

Herbenoeming Burgemeester ........
(Beperking openbaarheid ( 50 jaar-2061) ingevolge art. 15 lid. a. en c. Archiefwet)

In het veld opmerking bij de dossierregistratie staat:

NB: Mag alleen geraadpleegd worden met toestemming van de zorgdrager ( B. en W.). Rond het dossier zit een omslag waarop nadere instructies staan.

Beste Erik, dank voor je reactie.

Bij Twenterand kennen wij ook een beperking op de openbaarheid (75 jaar) i.r.t. een burgemeestersbenoeming geregeld bij de Verklaring van overbrenging.

Eelco, dankjewel, dat doen wij ook zo.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden