Deze week maakte de gemeente Lochem bekend dat ze voornemens is het bouwarchief 1900-2010 te vervangen op grond van Archiefwet artikel 7 door digitale exemplaren. Nu nemen gemeenten wel vaker een vervangingsbesluit maar zonder de digitale duurzaamheid te waarborgen. Het bijzondere van dit besluit is dat de gemeente Lochem wel heeft voorzien in een e-depotvoorziening.

Een dergelijk vervangingsbesluit kan feitelijk niet los gezien worden van een e-depotvoorziening. Je kunt immers geen risico's op dit gebied nemen. Gelukkig zijn steeds meer gemeenten zo slim om eerst te voorzien in een e-depotvoorziening en dan pas een vervangingsbesluit te nemen. Ik noem dan met name de gemeente Geertruidenberg.

Een e-depotvoorziening zonder de mogelijkheid om die informatie beschikbaar te stellen aan derden is feitelijk niet compleet. Dat is een andere randvoorwaarde om een dergelijk vervangingsbesluit te nemen. De kern van de Archiefwet is openbaarheid en digitale bouwdossiers in een e-depot onderbrengen zonder raadplegingsmogelijkheden is een achteruitgang ten opzichte van de analoge situatie.

Link naar bekendmaking en handboek.

Weergaven: 1052

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Van alle vervangen archiefbescheiden wordt te zijner tijd conform art. 8 van het Archiefbesluit 1995 in één keer een verklaring van vervanging opgesteld. Aan deze verklaring is tevens een specificatie van de van vervanging uitgezonderde bescheiden toegevoegd. Deze uitzonderingen blijven archiefbescheiden in de zin van de Archiefwet 1995 en worden uiterlijk in 2021 overgebracht naar de archiefbewaarplaats.

Wat zouden dat dan zijn? Hele mooie tekeningen?

Dat zijn bijvoorbeeld de registers van de Burgerlijke Stand. Persoonskaarten is een bekend voorbeeld uit de zogenaamde broodjeszaak die speelde tussen de provinciale archiefinspecteur van Noord-Holland en de gemeentearchivaris Amsterdam.

Zoals je wellicht weet, gaat de gemeente Geertruidenberg het bouwarchief vervangen na opname in het e-depot. Wat de monumenten betreft gaan we wel de tekeningen bewaren, dat is natuurlijk een keuze.

Ja, maar het gaat in dit besluit over bouwvergunningen van 1900-2010. En de "mooie tekeningen" zijn dan die van monumenten begrijp ik.

Heel mooi om te lezen. Wij, de AllBidigit Group, hebben deze bouwvergunningen digitaal mogen maken. Wat goed van de gemeente Geertruidenberg om ze nu ook digitaal beschikbaar te stellen aan het RAT.

Nu alles van na 1996 nog en het verhaal is compleet.

Ruud Vonk

Senior Account

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden