Deze week maakte de gemeente Lochem bekend dat ze voornemens is het bouwarchief 1900-2010 te vervangen op grond van Archiefwet artikel 7 door digitale exemplaren. Nu nemen gemeenten wel vaker een vervangingsbesluit maar zonder de digitale duurzaamheid te waarborgen. Het bijzondere van dit besluit is dat de gemeente Lochem wel heeft voorzien in een e-depotvoorziening.

Een dergelijk vervangingsbesluit kan feitelijk niet los gezien worden van een e-depotvoorziening. Je kunt immers geen risico's op dit gebied nemen. Gelukkig zijn steeds meer gemeenten zo slim om eerst te voorzien in een e-depotvoorziening en dan pas een vervangingsbesluit te nemen. Ik noem dan met name de gemeente Geertruidenberg.

Een e-depotvoorziening zonder de mogelijkheid om die informatie beschikbaar te stellen aan derden is feitelijk niet compleet. Dat is een andere randvoorwaarde om een dergelijk vervangingsbesluit te nemen. De kern van de Archiefwet is openbaarheid en digitale bouwdossiers in een e-depot onderbrengen zonder raadplegingsmogelijkheden is een achteruitgang ten opzichte van de analoge situatie.

Link naar bekendmaking en handboek.

Weergaven: 258

Hierop reageren

© 2017   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden