Binnen onze gemeentelijke organisatie zijn we op dit moment bezig met een migratieanalyse om gegevens/documenten over te zetten van het ene DMS naar het andere DMS. Hierbij spelen vertrouwelijkheden op documenten een grote rol. Hoe moet je als organisatie omgaan met vertrouwelijke documenten ? Wat is echt belangrijk en wat zegt de wetgeving? Is er iemand die hier meer informatie over heeft? Kun je hier als organisatie beleid van maken?

 

Groet Jan Wijnne 

Weergaven: 876

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dag Jan,

Ik snap je vragen niet helemaal. Wil je weten hoe om te gaan met andere personen (internen en/of externen) die vanwege de migratie ineens toegang krijgen tot de vertrouwelijke gegevens?

Groeten,

Marianne

Hallo Marianne,

Het gaat erom hoe ga je om met documenten (bijstandsaanvragen, WMO aanvragen, onderhandelingen grondaankoop). Is het belangrijk als organisatie om deze documenten ook intern vertrouwelijk op te slaan? En kun je daar als organisatie afspraken over maken en hoe doe je dat?

 

Beste Jan,

Wij hanteren het devies: intern openbaar tenzij. We proberen het aantal vertrouwelijkheden zo beperkt mogelijk te houden en proberen vooral vast te houden aan het criterium: is er een juridische basis voor het invoeren van een vertrouwelijkheid. Ik moet wel bekennen dat dat niet altijd lukt en dat we inmiddels toch al zo'n 10 vertrouwelijkheden hebben.

Ok. Dankjewel voor de informatie. Ik ben natuurlijk benieuwd welke vertrouwelijkheden jullie dan hebben. Kun je die op de mail zetten? (j.wijnne@nunspeet.nl

@Marijke (e.a.): Welke niveaus van vertrouwelijkheid gebruik je dan? Daar ben ik wel benieuwd naar.

 

De GEMMA ZTC2 schrijft er 8 voor (waarvan je ze vast niet allemaal zult gebruiken).

De IBD Handreiking Dataclassificatie (óók van KING!) schrijft er 4 voor.

 

Die spreken elkaar dus tegen (?), maar misschien heb je er maar 3 nodig: extern openbaar, intern openbaar, vertrouwelijk (voor een gedefinieerde groep ambtenaren).

blog.

Het wordt inderdaad moeilijk om met informatiebeveiligingstandaarden te werken als die niet standaard worden aangeleverd. Bij de beantwoording van Kamervragen over privacy en de Jeugdwet wordt juist benadrukt om met dergelijke standaarden te werken.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden