We zijn bij de gemeente Wageningen bezig met het vernieuwen van de opslag. Hierbij neemt de opslag van ons DMS een bijzondere plek in, omdat er gebruik wordt gemaakt van snaplock-opslag. dit is een heel stabiele en betrouwbare vorm van opslag. Het probleem wat we hiermee hebben is dat er niets vernietigd wordt uit deze opslag en dat dat komt doordat we dit niet vanuit het DMS kunnen doen (Corsa). We willen eigenlijk dat het vernietigingsregime in Corsa bepaalt wat er met de opslag gebeurt. Hebben jullie dit binnen jullie organisatie geregeld en zo ja, hoe? Hebben jullie alternatieven voor Snaplock? We hebben deze vraag overigens ook bij BCT neergelegd, maar ik ben benieuwd hoe andere organisaties hier mee om gaan.

Weergaven: 1210

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Rob,

Wat is Snaplock?

Een alternatief voor snaplock zou kunnen zijn om regulier op de DS op te slaan en de niet-muteerbaarheid vanuit Corsa met de functie Definieitief te regelen. Ik heb hierover de archiefinspecteur gemaild.

Voordeel hiervan is dat je echt kunt deleten. Je voldoet dan tevens aan de Archiefwet. Dit is niet echt het geval bij snaplockopslag.  

Boeiende vraag.

Met SnapLock (Netapp), lijkt inhoud gegeven worden aan het fenomeen dat de database beschermd wordt op het netwerk tegen zelfvernietiging. Dat is een voorziening die nuttig is want mogelijk ondersteund Corsa dat niet. Op ECB certificaten zie je ook wel dat de nen 2082 norm nummer 133 organisatorisch moet worden geregeld. Dat kan je interpreteren als rechten regelen op het netwerk: SnapLock regelt dat nog wat zekerder. Daarmee kies ik een andere zienswijze dan Marc, want ik vind regulier DS niet veilig genoeg.

Binnen Corsa heb ik de volgende vraag: Is bij de inrichting door Wageningen en de leverancier nen 2082 gerealiseerd. bijvoorbeeld norm 60 (ook wel in 62 a.a.):

60 Aan de hand van criteria kan een reeks archiefbestanddelen worden geselecteerd.
De gehele reeks of een deel van de geselecteerde archiefbestanddelen moet kunnen worden
gemarkeerd voor verdere verwerking.
De verdere verwerking wordt uitgevoerd op individuele archiefstukken/archiefbestanddelen.
De verdere verwerking kan bestaan uit bijv. vernietigen, overdragen of exporteren.
Hoi Andre,

Dat is juist het probleem. Snaplock-opslag is daardoor alleen geschikt voor permanent te bewaren data. Op termijn is het gebruik ervan voor alle data gewoon niet houdbaar. Er zijn in mijn ogen 2 oplossingen:
1. Corsa slaat alleen te bewaren data op op snaplock-opslag en de rest binnen DS
2. Corsa slaat alles op binnen DS en je regelt het voorkomen van vernietiging organisatorisch
In dit verband nog een opmerking, die een medewerker van BCT over dit onderwerp maakte, als je digitale bestanden verwijdert uit Corsa zijn ze dan ook echt verwijderd als de bestanden nog op de Back -up zijn opgeslagen.


Yvonne Welings zei:
In dit verband nog een opmerking, die een medewerker van BCT over dit onderwerp maakte, als je digitale bestanden verwijdert uit Corsa zijn ze dan ook echt verwijderd als de bestanden nog op de Back -up zijn opgeslagen.

Is dat een vraag van je? Zo ja, volgens mij hangt dat af van de wijze waarop je de opslag geregeld hebt..
Dit geen vraag, maar een aandachtspunt van BCT voor de wijze waarop je je back-up regelt. Als je denkt dat je iets vernietigt uit Corsa maar vervolgens de back-up bestanden van de vorige versies bewaart, wat vernietig je dan eigenlijk ?

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden