Woensdag 2 januari 2019 vierden verschillende archiefinstellingen openbaarheidsdag, dat ook de landelijke publiciteit haalde. Op dezelfde dag werd nieuws bekend dat de aangepaste Woo behandeld gaat worden in de Tweede Kamer. Een enorme stap voorwaarts, omdat de randvoorwaarden om die documenten ter beschikking te kunnen stellen goed informatiebeheer is. Digitaal werken is iets anders dan digitaal archiveren.

Bijzonder dat tussen die berichten een heel eerlijk nieuws naar buiten kwam van de Groninger Archieven, dat inzicht biedt in de praktijk bij archiefdiensten in het afgelopen jaar. Massaal zijn bestanden op zwart gezet zoals de scans van de gezinskaarten. In het interview op RTV Noord legt Jona van Keulen goed uit wat dat betekent:

Jammer, vindt ze. 'Vooral omdat we hier voor de openbaarheid werken. De giganten worden niet of minder getroffen door de nieuwe privacywetgeving. Denk aan Amazon en Facebook. De archieven dus wel en daardoor worden liefhebbers gedupeerd.'

'Het gaat ten koste van onze culturele inspanningen om bepaalde informatie te archiveren. En daarbij is het ook zonde van het overheidsgeld dat er in wordt gestoken.'

Hoewel er juridisch juist wordt gehandeld, is het de vraag welke burger je hiermee een plezier doet. En dan noemt Jona van Keulen nog niet alle bestanden die als gevolg van de auteurswet op zwart zijn gezet.

Link naar interview

Weergaven: 382

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden