Terbeschikkingstelling documenten in kader van parlementaire enquête

Artikel 4, lid 3 van de Archiefwet 1995 stelt het volgende m.b.t. terbeschikkingstelling:

Een regeling, waarbij taken van een overheidsorgaan geheel of gedeeltelijk worden overgedragen aan een rechtspersoon houdt een voorziening in omtrent de terbeschikkingstelling aan die rechtspersoon van de op die taken betrekking hebbende archiefbescheiden, voor zover deze niet zijn overgebracht naar een archiefbewaarplaats, voor een tijdvak van ten hoogste twintig jaar. 

Wij hebben nu, in het kader van de actualisering van de beheersregeling, een discussie of het ter beschikking stellen van documenten aan een parlementaire enquête commissie ook onder de formele noemer van terbeschikkingstelling valt. Of, in meer algemene zin: welke grondslag voor terbeschikkingstelling is er, naast de privatisering van taken, nog meer?

Weergaven: 201

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het gebeurt ook wel bij herindelingen van gemeenten dat je documenten tijdelijk ter beschikking stelt. Al vraag ik me af of het niet eenvoudiger kan door autorisaties in te richten in systemen. 

In de regeling gaat het om overdracht van taken. Een parlementaire enquête commissie neemt geen taken over, maar is door de Tweede Kamer ingesteld om onderzoek te doen. Volgens mij valt daarom het ter beschikking stellen van documenten aan een parlementaire enquête commissie niet onder de noemer van terbeschikkingstelling.

Yvonne en Roland,

Dank voor jullie reacties. Ik ben het eens met Roland dat het ter beschikking stellen van documenten aan een parlementaire enquête commissie niet onder de formele archiefwettelijke betekenis van terbeschikkingstellling valt. 

Ook eens met Yvonne dat er, gezien de voortschrijdende digitalisering, eenvoudiger manieren zijn om dit vorm te geven. Al is mijn ervaring dat veel organisaties wat huiverig zijn voor het toekennen van autorisaties aan externe partijen en komt, meer in zijn algemeenheid, ketensamenwerking tussen partijen waarbij sprake is van uitwisseling van documenten tussen systemen ook vaak moeizaam tot stand. Maar dat is weer een andere discussie.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden