tender nationaal archief en RHC's (samenwerking? decentrale overheden)

Ik ben even van het padje af. De rijksoverheid houdt een Marktconsultatie collectiebeheersysteem (RFI) ronde. https://www.tenderned.nl/tenderned-web/aankondiging/detail/publicat...

Het NA/RHC's willen ook samenwerken met met decentrale overheden #archief2020 en geven aan daarvoor o.a. storage beschikbaar te willen stellen. Op zich prima idee.

Maar kijken/beoordelen toekomstige "samenwerkingspartners" of koepels #VNG #IPO #waterschappen nu vooraf hierin mee??

Wat moet ik mij voorstellen bij deze opmerking in de tekst:

beheer van archief-, beeld - en bibliotheek- en museale collecties. In de
huidige situatie zijn de collectiesystemen van NA en RHC’s niet gekoppeld en
daardoor niet geïntegreerd bevraagbaar. Er zijn voor iedere applicatie of
collectie afzonderlijke presentatie schillen. Bovendien is het
applicatielandschap van het NA en de RHC’s op dit moment niet gerationaliseerd
en afgestemd op elkaar.

en

II.2 HOEVEELHEDEN OF OMVANG VAN DE OPDRACHT

II.2.1 Totale hoeveelheid of omvang

Het NA heeft de verantwoordelijkheid voor het realiseren van een generiek en gemeenschappelijk collectiebeheersysteem voor minimaal de rijksarchieven voor een zo groot mogelijk aantal RHC’s.

Wie kan er wat licht in de duisternis scheppen?

Bibliotheek en museale functie is hier onderwerp van gesprek in 2016

 

 

Weergaven: 681

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@Henk, bedankt voor her delen. Wanneer kunnen jullie als gemeente Deventer aansluiten ? Ik neem aan dat die datum wel concreet is ?

Dit is heel belangrijk aandachtspunt voor KING en VNG.

Nee hoor, er is nog niets bekend geen specs, geen omgeving, geen kosten, geen sla dus ook geen datum.

Verder ligt er natuurlijk de vraag moet ik als "lokale entiteit" aanbesteden. Wat waarschijnlijk weer niet hoeft als deelneemt in de RFI tender. Kortom ik hou mij eerst maar bezig met eigen regelgeving en dat is een modern besluit informatiebeheer op basis van onze nieuwe archiefverordening.



Yvonne Welings zei:

@Henk, bedankt voor her delen. Wanneer kunnen jullie als gemeente Deventer aansluiten ? Ik neem aan dat die datum wel concreet is ?

Dit is heel belangrijk aandachtspunt voor KING en VNG.

hoi Henk,

Boeiende materie. Ik kan helaas de tekst op Tendernet niet lezen, vanwege geen autorisatie. Heb je een oplossing voor me?

groet,Tineke

Hoi Tineke, volgens mij een account aanmaken en dan kun je er wel op/in

mvrgr

Henk

@Tineke, even voor je gekopieerd:

Het lijkt mij te gaan om de vervanging van ABS/Archeion en bij sommige RHC's MAiS-Flexis. In Nederland zijn voor die markt vier marktpartijen. Wat belangrijk wordt, is de aansluiting van het e-depot.

Korte beschrijving van de opdracht of de aankoop/aankopen

Eind 2013 is bij het Nationaal Archief (NA) en de Regionaal Historische Centra (RHC’s) het programma Digitale Taken Rijksarchieven (DTR) gestart. Het programma DTR treft voorzieningen die nodig zijn om de kerntaak van het NA en de RHC’s, die rijksarchief beheren, ook in het digitale tijdperk te kunnen uitvoeren.

Het programma DTR moet ervoor zorgen dat op 1 januari 2016 o.a. de gemeenschappelijke infrastructuur van het NA en de RHC’s in staat is om digitaal en gedigitaliseerd rijksarchief in te nemen, te beheren en te ontsluiten.

Eén van de deelprojecten van het programma DTR is de realisatie van een gemeenschappelijk en generiek collectiebeheersysteem voor het NA en de RHC’s.

Een archieforganisatie beheert de archieven en collecties met behulp van een beheersysteem voor archieven en collecties. Er worden bij het NA en de RHC's momenteel verschillende applicaties gebruikt voor het beheer van archief-, beeld - en bibliotheek- en museale collecties. In de huidige situatie zijn de collectiesystemen van NA en RHC’s niet gekoppeld en daardoor niet geïntegreerd bevraagbaar. Er zijn voor iedere applicatie of collectie afzonderlijke presentatie schillen. Bovendien is het applicatielandschap van het NA en de RHC’s op dit moment niet gerationaliseerd en afgestemd op elkaar.

Samengevat is de uitdaging waarvoor het NA en de RHC’s staan een oplossing te zoeken waarmee het applicatielandschap van de betrokken organisaties op dit moment kan worden gerationaliseerd en op elkaar afgestemd, opdat het mogelijk wordt een integraal beeld te creëren van de collecties. Het nieuwe collectiebeheersysteem moet dit mogelijk maken door gestandaardiseerde ontsluitingsgegevens in de beheerapplicaties te gebruiken en collecties aan elkaar te relateren. Het wordt daardoor mogelijk om informatie geïntegreerd aan te bieden aan het publiek en de gebruikers. Het nieuwe collectiebeheersysteem moet tevens het collectiebeheer gerichter, sneller en zorgvuldiger laten verlopen.

Alvorens over te gaan tot het aanbesteden van een nieuw collectiebeheersysteem wordt deze marktconsultatie uitgevoerd. Wij nodigen u uit mee te werken door ons te voorzien van antwoorden op onze vragen t.a.v. beschikbaarheid, realiseerbaarheid en prijs. De marktconsultatie omvat de volgende hoofdfuncties:
- Beheer van manifestatie onafhankelijke metadata behorende bij genoemde collecties;
- Beheer van manifestatie afhankelijke metadata behorende bij de fysieke manifestaties van de (bestanddelen in de) collecties van de archiefinstelling;
- Registratie van bezoekersgegevens;
- Facilitatie van reserveringen en uitleningen;
- Ondersteuning voor de logistieke processen behorende bij het beheer van de genoemde collecties;
- Ondersteuning voor het maken en beheren van aanvullende indexen (nadere toegangen) of andere gegevens die de doorzoekbaarheid en toegang tot bestanddelen binnen de collecties verbeteren;
- Ondersteuning van fysiek depotbeheer;
- De opslag en beschikbaarstelling van presentatie exemplaren van beeldmateriaal.

Deze marktconsultatie dient een aantal doelen:
1. Aanscherpen van de projectuitgangspunten, die het resultaat zijn van de visieontwikkeling binnen het programma DTR en gesprekken tussen NA met de RHC’s;
2. Verkrijgen van een beeld van de mogelijkheden die de markt te bieden heeft, dan wel kan ontwikkelen op het gebied van collectiebeheersystemen;
3. De consultatie heeft tot doel om te toetsen of de uitgangspunten van de aanbesteding realistisch zijn;
4. De consultatie is ook bedoeld om inzicht te krijgen in met de opgave verbonden globale kosten;
5. Een beeld te krijgen welke leveranciers de beste IT-oplossing lijken te hebben dan wel te kunnen leveren voor de onderhavige behoefte aan een collectiebeheersysteem;
6. Bepalen welke aanbestedingsprocedure opportuun is;
7. Vaststellen of het collectiebeheersysteem als standaard oplossing in te kopen is.

Expertmeeting nationale infrastructuur door Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid

4 februari 2015 (op uitnodiging).

Aankondiging via Archief2020 !

Yvonne,

Dank voor alle info.

Misschien ter verduidelijking dit is een marktconsultatie, nog niet de aanbesteding zelf.

Gezien de problematiek "landelijk, provinciaal, regionaal, lokaal" is een "marktconsultatie" RFI wellicht nog het meest interessante, omdat daarna een "aanbesteding"  komt. en dat weer al dan niet in bepaalde "gezamenlijkheid"?? 

Wij hebben er aandachtspunten uitgehaald voor een onderzoek naar een eigen 'informatiesysteem' (nog niet zeker dat dit een 'collectiebeheersysteem' gaat worden) , voor de analoge archieven die het waterschap binnenkort in beheer gaat nemen.

Als ervaringsdeskundige op het gebied van informatiesystemen van archiefdiensten kan ik delen dat dit wel specifieke kennis vereist. Zou goed zijn als kennis op dit gebied algemeen zou worden.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden