Wat is noodvernietiging en wat zijn de regels, was een vraag, die voorbij kwam.

 

Noodvernietiging

Mogelijkheid om in noodgevallen, zoals een inval door een buitenlandse vijand, af te wijken van voorgeschreven vernietigingsprocedures. Om te voorkomen dat staatsgeheimen verkeerde handen vallen.

 

De volgende vraag is dan: in wat voor soort gevallen pas je noodvernietiging toe ? Bij de politie hebben ze hiervoor zelfs een noodvernietigingsplan gemaakt, althans dat wordt gesteld in de beheersregels:

 

Artikel 20 Noodvernietiging

  • 1. Organisatieonderdelen beschikken over een noodvernietigingsplan, waarin de noodvernietiging of overbrenging van archiefbescheiden is geregeld.
  • 2. Een noodvernietiging of overbrenging wordt uitgevoerd in overleg met of in ieder geval na kennisgeving aan de korpschef.
  • 3. De korpschef stelt het Nationaal Archief en de Erfgoedinspectie van een noodvernietiging op de hoogte.

 

Belastingdienst, COA's, verschillende rijksoverheden hebben bedacht dat noodvernietiging wel eens mogelijk moet zijn. In de NEN 2082, welke applicaties waren ook al weer gecertificeerd, wordt ook naar de mogelijkheid van noodvernietiging verwezen, bijvoorbeeld bij:

22 nr. Eis

79 Vernietigen van archiefstukken/archiefbestanddelen is niet mogelijk tenzij:

— Het vernietigen is gebaseerd op een bewaarschema;

— Het vernietigen is gebaseerd op de regels voor noodvernietiging.

 

Hebben gemeenten, provincies en waterschappen regels over noodvernietiging? Ik ken ze niet. Collega Rienk Jonker noemde me het voorbeeld om huwelijksregistraties van homo's te vernietigen bij inval een vijandelijke mogendheid. Niet echt een staatsgeheim, maar gezien de ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog met de Jodenvervolging wel een aansprekend voorbeeld. Een ander voorbeeld vond ik in een tweet over de vernietiging van de parkeerdossiers bij de gemeente Rotterdam.

 

Overige voorbeelden en regels zijn zeer welkom.

 

Weergaven: 737

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dat ben ik niet, Yvonne.
Die tweet is van een ander persoon.

Ik heb wel eens wat over noodvernietiging geschreven, maar dat ging een VOC-schip:
http://chido-advies.blogspot.nl/2012/05/noodvernietiging-op-een-voc...

M.v.g.,
Chido Houbraken
@Chido, dank, tekst heb ik aangepast.

Mooi item, Yvonne,

Mogelijkheid om in noodgevallen, zoals een inval door een buitenlandse vijand, af te wijken van voorgeschreven vernietigingsprocedures. Om te voorkomen dat staatsgeheimen verkeerde handen vallen.

Met name die "inval" , volgens mij is dat in de digitale wereld al schering en inslag. De "buitenlandse vijand" komt echt niet meer langs om info te halen zoals in de papieren wereld.

Verder klinkt "vernietigen" wel erg definitief, terwijl als de vijand weer weg is, je de data wel weer voor je eigen burgers beschikbaar wilt hebben en gezien de laatste fysieke "inval" moet je weer kunnen beschikken over data al was het maar voor "persoonlijk" eigendom. De term "verwijderen" zouden we dus verder kunnen uitdiepen

Ik denk dus meer aan "verwijderen" en "uitwijk" als onderdeel van het "informatiebeveiligingsplan".

 

 

@Henk, bedankt voor je reactie ! Zoals je weet, wordt die altijd gewaardeerd.

Inderdaad het aantal cyber aanvallen zal sterk toenemen, van analoog naar digitaal. Chinezen worden ervan verdacht een cyberaanval te hebben geopend op personeelsgegevens van ambtenaren in de US (Bron: Telegraaf 8 juni 2015).

Uitwijk is inderdaad en optie, tegelijkertijd is verwijderen van bestanden een illusie in de digitale wereld, denk in dit verband van het bonnetje van Opstelten.

We zullen ook nog moeten bedenken welke bestanden voor noodverwijdering in aanmerking komen ?

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden