Is deze community wellicht een plek om met elkaar van gedachten te wisselen over de nieuw gepubliceerde regeling.

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2010-70.html

Wie van ons kan hier wat mee, met welk onderdeel dan, wat mist en wat vinden wij van de totstandkoming en welk draagvlak hebben deze documenten onder zorgdragers en beheerders. Ook toezichthouders (inspecties) zijn natuurlijk vrij om hierop te reageren.

Weergaven: 2039

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@ Marc

Sorry Marc, maar dat is niet de taak en rol van de archiefinspectie. We zijn (om even voor mijn eigen positie als gemeentelijk archiefinspecteur te spreken) toezichthouders op het archiefbeheer. We toetsen en denken mee, graag zelfs, maar schrijven niet voor. Dat zou te zeer raken aan de gemeentelijke autonomie. Sterker nog: de projectleider die de aanschaf van het DMS in Utrecht trekt wil zelfs niet hebben dat we voorschrijven en dat is wat ons betreft prima zo. Liever zien wij dat DIV een krachtige regierol t.a.v. de informatiehuishouding naar zich toe trekt en met goede ideeën op dit punt komt.

Als eerder gezegd: bekijk eens het openbaar beschikbare schema van de rijksoverheid. Dat is gebaseerd op ISO 23081 en komt dus een heel eind in de richting van wat wij bedoelen. Ze de link in een van mijn vorige posts
@Bernard

Ik zie het niet als voorschrijven, maar als ondersteunen. De norm is zo ruim beschreven dat ik geen idee heb hoe een gemeentelijk metadataschema er uit zou moeten zien.
Op basis van de ISO 23081 kan ik me dat voorstellen, maar kijk nog eens naar het Toepassingsprofiel Metatgegevens Rijksoverheid: dat geeft al een heel aardige uitwerking. Op basis daarvan kun je kijken wat er naar de gemeente 'vertaald' zou moeten worden, maar ik denk dat je grote delen rechtstreeks over kunt nemen, vooral de technische metadata. Verder is het hier al eerder gezegd: het is niet slim om alles in je eentje te moeten bedenken: richt je tot andere deskundigen zoals ICTU en VNG. Dat kan dan ook de boodschap zijn naar je archiefinspecteur, met een nadrukkelijke uitnodiging aan zijn/haar adres om ook mee te denken.

@ Ad
Zou de behoefte aan ondersteuning bij het maken van een metadataschema niet aanleiding kunnen zijn om een mooie cursus te ontwikkelen? Bijvoorbeeld 'ISO 23081 in de praktijk' of 'Metadata en DSP'?

Marc Bonnes zei:
@Bernard

Ik zie het niet als voorschrijven, maar als ondersteunen. De norm is zo ruim beschreven dat ik geen idee heb hoe een gemeentelijk metadataschema er uit zou moeten zien.
Moet in het ordeningsplan ook de metadataschema's van de procesapplicaties zoals SquitXO en SzwNet opgenomen worden?
Leg de metadataschema's van procesapplicaties naast de eisen uit ISO 23081 en je zult zien dat je al een heel eind komt. Heb dus ook het bewustzijn dat de procesapplicaties archiefdocumenten bevatten en dat je daar dus 'iets mee moet'. De vraag stellen is trouwens ook al blijk geven van dit bewustzijn.

De Archiefregeling stelt een ordeningsstelsel en een overzicht verplicht, dus daarbij horen ook de archiefbestanden in vakapplicaties.

En zo zijn we weer helemaal on-topic in deze discussie :-)

Marc Bonnes zei:
Moet in het ordeningsplan ook de metadataschema's van de procesapplicaties zoals SquitXO en SzwNet opgenomen worden?
Voor alle 'vragen' over de nieuwe regeling is vanmiddag een nieuwwe website gelanceerd bij het Nationaal Archief met de titel www.archief.nl.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden