In september 2013 heeft de Minister van O.C. en W.  de Kamer geÏnformeerd middels een kamerbrief over de koers van het Nationaal Archief. Enkele citaten:

  • Uitgangspunt is dat het Nationaal Archief (NA) in staat is om zijn kerntaken in het digitale tijdperk goed uit te voeren. Duurzame en toegankelijke informatie ligt aan de basis van onze rechtstaat en vertegenwoordigt op termijn bovendien een belangrijke afgeleide, culturele waarde.

 

  • Door de digitalisering is de wijze van werken van de archiefvormers zelf bepalend geworden voor de vraag of wij de informatie van nu ook in de toekomst kunnen ontsluiten, lezen en herleiden. Om deze reden is het nodig dat het Nationaal Archief de komende jaren een omslag maakt naar een organisatie met kennis en advies over digitaliseringsvraagstukken en de actuele bedrijfsvoering van de archiefvormers zelf. Deze taak zal de komende jaren in zwaarte en verantwoordelijkheid aanmerkelijk toenemen. Daarnaast blijft het Nationaal Archief de nationale archiefcollectie presenteren voor informatie, educatie en onderzoek.

 

3.1.2.%20Kamerbrief-over-digitalisering-en-archivering-informatie-v...

Ben benieuwd of andere archiefdiensten, deze koerswijziging ook gaan volgen.

Weergaven: 322

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik kan niet anders dan dat beamen. Ook het Gelders Archief zal het een gaan doen en het ander niet laten. Naast de traditionele zorg voor een erfgoedcollectie komt de aansluiting op en het beheren van het E-depot te staan. Samen met de andere Regionaal Historische Centra in de provinciehoofdsteden en het Nationaal Archief wordt hieraan inmiddels al twee jaar samengewerkt. Dat heeft geleid tot een aantal concrete producten om tot aansluiting te komen (zie: http://duurzaamtoegankelijk.blogspot.nl/). Een deel van die producten (met name het metagegevensschema) wordt in het kader van innovatieprogramma Archief2020 in samenwerking met KING nog doorontwikkeld.

@joost, het metagegevensschema in relatie tot de ZTC is vrijwel al gereed.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden