Op de VNG website werd gisteren het volgende gemeld:

De overheid naar een duurzaam en toegankelijk digitaal archief

 

Minister Bussemaker (OCW), het IPO, de UvW en de VNG hebben afspraken gemaakt om het archief van de overheid toegankelijker en duurzamer te maken. Voor burgers betekent dit dat overheidsinformatie beter vindbaar is en sneller openbaar wordt.

Ook wordt de historische archiefinformatie beter toegankelijk via een landelijke portal. De afspraken zijn vastgelegd in het Archiefconvenant.

Doelen
Belangrijke doelen voor 2016 zijn:

  • een landelijk dekkend netwerk van elektronische depotvoorzieningen voor alle overheden (e-depots),
  • tijdiger overdracht van relevante overheidsinformatie naar een archief (nu kan dat nog 20 jaar of meer duren)
  • digitale toegang tot archieven van de overheid

Ook zullen tips beschikbaar komen hoe particuliere organisaties hun eigen digitale archief duurzaam kunnen beheren.

Innovatieprogramma
De minister stelt € 9 miljoen ter beschikking voor de periode 2013-2016 om de archiefsector te innoveren. Hiervoor start het Nationaal Archief dit jaar een programma. De provincies, gemeenten en waterschappen dragen bij door gerichte inzet van menskracht of financiën. De middelen dienen om kennis en ervaring te ontwikkelen en te delen en archiefinstellingen te versterken. Het Nationaal Archief (NA) zal zich hiertoe verder ontwikkelen als kenniscentrum voor archiefzorg en archiefbeheer voor het gehele werkveld.

Meer informatie

Weergaven: 368

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dag Yvonne,

Hoe rijmen we dit met het rekenkamerrapport onderdeel NA.

Structureel gaat het budget naar beneden. via eenmalige projectgelden is er nog een doekje voor het bloeden.

Misschien helpt goedkopere huisvesting. bv in Deventer. op de lange termijn in ieder geval wel.

En als het allemaal in Den Haag zo duur is, is het toch beter om ergens goedkoper te gaan "zitten" (digitaal werken)

De rijksoverheid heeft er in ieder geval weinig geld voor over om een goed fysiek of digitaal archief in de buurt te houden of instand te houden.

En dit is wel "onze" overheid. 

We zullen het NA gaan helpen, toch??? De HCO's hebben per provincie ook al een financieringsverschuiving meegemaakt. 

@Henk, je slaat de spijker op zijn kop !

Wat ik me ook afvraag is deze 9 miljoen nu dezelfde als die van twee jaar geleden ? Daarna is twee jaar gesproken wie recht op die 9 miljoen zou hebben. Gemeenten leken aan het kortste eind te trekken. Deze berichtgeving maakt voor mij niet duidelijk of gemeenten ook aanspraak kunnen maken. Eind september 2012 werd tijdens een bijeenkomst op het provinciehuis Den Bosch door medewerkers van het NA in het openbaar medegedeeld dat het NA het geld zelf nodig heeft. Het rekenkamerrapport legitimeert wellicht die keuze.

De vraag is of het NA zich laat helpen. Zonder pessimistisch te willen zijn, de huisvesting van de RHC's is extreem duur. Het feit dat provincies nu bijdragen helpt niet echt, nu structureel het rijk de gelden heeft verminderd.

De gedachtegang om de kosten te verminderen inzake huisvesting is ook een vraagstuk dat we als dienst op het vizier hebben om andere kosten te kunnen maken. Je zult hoe dan ook moeten samenwerken met andere archiefdiensten, alleen lukt het niet.

Wat voor mij ook een vraag is, in hoeverre het NA gaat samenwerken met KING. Als het denken geheel vanuit rijk afdaalt naar gemeenten zal dit geen succes worden. Zelf heb ik mijn hoop meer gevestigd op de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, die vanuit de eigen praktijk ervaring opdoen.

@Yvonne, dit zijn dezelfde 9 miljoen uit de Archiefvisie van juli 2011. En toen was ook al volstrekt helder dat er van uitgegaan wordt dat de andere overheden zelf evenveel bijdragen.
Zie laatste citaat op http://ingmarbladertenschrijft.blogspot.nl/2011/07/daar-is-hij-dan-...
Alleen, dat zinnetje hebben IPO en VNG de afgelopen jaren steeds genegeerd, of verzwegen.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden