Tijdens de tweede dag van de van deJuridische 2Daagse  gaven Mirjam van der Sluis van de gemeente Amsterdam en Ivar Timmer van Amsterdam University een webinar over legal tech en de comcrete toepassingen hiervan binnen een gemeentelijke organisatie. 

Voor wie niet weet wat legal tech, legal tech is specialistische informatietechnologie voor de ondersteuning van juridische processen. Legal tech kent verschillende onderdelen: juridische informatievoorziening, databeheer, beslissingsondersteuning, online geschilbeslechting en juridisch onderzoek.

Met legal service design kan je processen zo inrichten dat die beter en efficiënter verlopen. Je start eerst met een analyse van het proces en betrekt hierbij gebruikers, burgers en ook informatiespecialisten. Processen kunnen steeds uniformer en zo worden ingericht waardoor ze sneller en beter verlopen. De gemeente Amsterdam is redelijk ver in denken hierover. Als voorbeeld zijn er veel bezwaarprocedures, waarvoor vooraf vast staat dat ze ongegrond zijn. Er is software voor beslissystemen zonder dat de menselijke maat in het gedrang komt. Op deze manier kan digitalisering bijdragen aan de responsieve overheid. Borging moet er zijn voor gebruikers, maatwerk, transparantie en juridische kwaliteit. De beslisbomen zou je kunnen beschouwen als een eenvoudige vorm van een algoritme.  

Doordat de meeste processen uniform worden ingericht, wordt de stap ook eenvoudiger om die op te nemen in bestaande DMS/Zaaksystemen. Je zou legal tech ook als een vorm van robotisering kunnen beschouwen. 

Heb je al meer ervaring op dit gebied, graag delen.  

Weergaven: 127

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Voor mij is het grote avontuur op het gebied van informatiebeheer ooit eens begonnen in 2013 voor een een juridische afdeling in het bedrijfsleven.

Wij maakten toen al gebruik van Legal Tech, daarbij hebben we een complete juridische informatie huishouding ingericht op het gebied van governance en compliance. Daarbij kun je denken aan corporate housekeeping tot contractmanagement tot kenschets wet- en regelgeving en alles wat nog meer raakvlakken heeft. Om in topic te blijven van dit forum: Heel Breed!

AI is vandaag de dag steeds meer zijn intrede aan het doen in Legal Tech, dat zal een juridische afdeling meer en meer gaan ondersteunen mits goed ingericht!

Bedankt voor je antwoord, wordt zeer gewaardeerd. 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2020   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden