Op 21 maart 2007 is er een brief verstuurd door LOPAI met het onderwerp:"Inktschade in de akten van de Burgerlijke Stand." Naar aanleiding van deze brief heeft er een inventarisatie plaatsgevonden waarin gemeenten konden aangeven of zij met invraat te maken hadden. Naar aanleiding van deze inventarisatie is er een tweede brief verstuurd door LOPAI, gedateerd op 7 december 2007.

 

De registers van burgerlijke stand vallen in archiefwettelijke termen onder de zorg van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente waarvan de akten zijn opgemaakt. Van de akte van burgerlijke stand worden dubelen opgestuurd naar de Justitiele Informatiedienst (JustId) in Almelo. De zorg van de dubbele akten berust bij de Minister van Justitie.

 

In de brief van 7 december wordt gesteld dat er een onderzoek dient te worden uitgevoerd dat inzicht geeft in de vraag hoe de akten van de burgelijke stand het beste geconserveerd kunnen worden. Voor het onderzoek zouden er instellingen worden benaderd te weten het Instituut Collectie Nederland, de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief of het TNO.

 

Na de brief van 7 december heb ik niets meer vernomen over de stand van zaken omtrent de inktvraat. Nu blijkt dit onderwerp weer actueel te zijn en heb ik vernomen dat de dubbele akten van de burgerlijke stand die berusten bij de Justitiele Informatiedienst gedigitaliseerd gaan worden.

 

Is er iemand die mij meer kan vertellen over de stand van zaken met betrekking tot het onderzoek naar de inktvraat en in hoeverre de informatie over de digitalisering door de Justitiele Informatiedienst klopt.

Weergaven: 1068

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Op 12 april jl. is er inderdaad door de NVVB een brandbrief naar staatssecretaris Teeven gestuurd.  Hierin wordt ook gesproken van inktvraat, terwijl inktmigratie een betere term zou zijn. Ik heb nog geen informatie over een reactie ontvangen.

ICN heeft al weer enige tijd geleden onderzoek gedaan; hiervoor is een aantal voorbladen gebruikt, waarop het jaartal was getypt met dezelfde inktlinten. Het was echter te weinig om tot goede conclusies te komen.  Ik heb destijds contact gehad met de stagiaire die dit onderzoek heeft uitgevoerd. De laatste stand van zaken van dat onderzoek  was dat vermoedelijk onder invloed van de bewaarcondities (waarbij vooral de RH een rol zou spelen) de aniline in de inkt zou kunnen zorgen voor het uitvloeien van de inkt. Het is echter bij een vermoeden gebleven en mede door gebrek aan testmateriaal niet bewezen.

In de akten van een aantal gemeenten bij justID komt inderdaad ook deze inktschade voor.  Als het waar is dat de inktschade ontstaat door het gebruikte (en voorgeschreven)  inktlint, dan zou dit betekenen dat die gemeenten abuisievelijk hun origineel  hebben opgestuurd en niet het carbonexemplaar. Ik dacht dat de LOPAI en de Erfgoedinspectie dit ook had uitgezocht (?)

De eerste insteek is geweest om de aangetaste gemeentelijke exemplaren te vervangen door de kopieën van JustID (na digitalisering). Dit is echter volgens burgerzaken geen optie, omdat de bijschrijvingen daarin kunnen ontbreken.

Ik heb met ons cluster burgerzaken afgesproken dat wij de akten met inktmigratie gaan digitaliseren en de originelen gaan opnemen in de archiefbewaarplaats. Als de bewaarcondities van invloed zijn op het proces, dan zou de inktmigratie moeten stoppen. Het digitale exemplaat wordt dan een werkkopie voor burgerzaken. Periodiek moeten de originelen dan met de scans vergeleken worden.  Mocht oplsag onder geklimatologiseerde omstandigheden het proces niet stoppen, dan moet er een ander oplossing gezocht worden. Bovendien blijvn wij hopen op een goede landelijke oplossing.

 

Overigens doet het probleem zich niet alleen voor in de akten van de burgerlijke stand. Ook andere stukken die op dezelfde machines zijn getypt, kennen het probleem. Het inktlint werd uiteraard niet gewisseld voor het typen van de akten. Zo is bij ons inmiddels ook inktmigratie aangetoond in de persoons- en woningkaarten. Ook andere afdelingen lijken enkele inktlinten uit dezelfde partijen te hebben gehad, maar een volledige schade-inventarisatie is nog niet uitgevoerd.

Actueel nieuws over de inktvraat, zie deze link.

Dit gaat nog wat jaren duren met deze aanpak ?????

Erm...mag ik even de knuppel in het hoenderhok gooien? Waarom niet eerst de aangetaste documenten vervangen door papieren kopieen (op papier volgens de normen, met inkt/toner/etc volgens de normen)? Dan heb je namelijk geen last meer van voortschrijdende achteruitgang van de documenten en kan je daarna alsnog gaan digitaliseren volgens de geldende regels voor digitale vervanging, en op het moment dat je daar wel weer budget voor hebt. Of zeg ik nu iets heel raars?

@Bas, volgens mij is dit geen knuppel.

Zoals je misschien weet worden de akten in tweevoud opgemaakt, het origineel blijft bij gemeenten berusten. Ik heb horen verluiden door het Ministerie vn Justitie de dubbele akten, die ook door inktvraat blijken te zijn aangetast, al hebben laten digitaliseren. Justid beschikt reeds over een e-depot en werkt samen met het Nationaal Archief.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden