Vandaag is de vernieuwde Handreiking Archiefbescheiden (versie 2.0) vrijgegeven. 

De handreiking is in ieder geval een heel stuk leesbaarder geworden en minder doorspekt met technische kwaliteit- en meetaspecten.

Voor de meeste vervangingsprojecten in gemeenteland zijn met name de bijlagen 5, 10 en 12 heel handig.

In de handreiking worden de Metamorfoze richtlijnen nog steeds aanbevolen, alsmede het dagelijks automatisch controleren van de scanresultaten met de UTT testkaarten. In dat kader is het goed om te beseffen dat heel veel scanners en zeker de zogenaamde multifunctionals überhaupt niet geschikt zijn om volgens die normen en volgens die testprocedure ingezet te worden. (alleen hoogwaardige en dus dure scansystemen werken met in te stellen kleurruimtes en/of laten zich inregelen, kalibreren of ijken)

Kun je die scanners en/of multifunctionals dan niet gebruiken in vervangingsprocessen? Waarschijnlijk wel en daarvoor is bijlage 5 met name handig, want die gaat in op visuele controles als onderdeel van de kwaliteitsborging.

Net als voorheen blijft het toepassen van "practical wisdom" of in goed Nederlands het gebruiken van gezond verstand naast de handreiking dus een aanrader.

Weergaven: 446

Bijlagen:

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden