Er is op BREED al veel gesproken over elektronisch ondertekenen. Wat ik nog niet ben tegengekomen is specifiek elektronisch ondertekenen voor WSNP. De WSNP valt buiten de Algemene Wet Bestuursrecht.

Mogen beschikkingen in het kader van de WSNP toch elektronisch ondertekend worden?

Is er al een organisatie die hier daadwerkelijk ervaring mee heeft. En zo ja, welke soort elektronisch ondertekenen wordt dan toegepast.

Weergaven: 431

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

De AWB verwijst naar het Burgerlijk Wetboek, afdeling 1A, die weer verwijst naar de Telecommunicatiewet en naar Europese wetgeving. De wetgeving zoals we die dus kennen rondom digitale ondertekening beperkt zich niet tot de overheid, maar strekt zich uit over de hele Nederlandse samenleving (en deels over heel Europa).

 

Je kunt dus dezelfde digitale handtekening gebruiken als de rest van de organisatie. Aangezien het hier om nogal "spannende" zaken gaat (gedoe over geld), raad ik aan om een handtekening mét (PKIoverheid-)certificaat te gebruiken, maar de wet schrijft dit niet strikt voor.

Marco, dank voor je reactie. Natuurlijk wist ik dat elektronisch ondertekenen niet beperkt blijft tot bestuursrecht, maar een aantal privaatrechtelijke zaken (overeenkomsten) zijn juist uitgesloten.

Je reactie helpt in ieder geval om de zaken weer wat scherper te krijgen.

Welke overeenkomsten en wijs mij het wetsartikel aan!

 

Ik hoor regelmatig dat bepaalde digitale zaken niet mogen "van de wet". Als ik dan doorvraag over welke wet en welk wetsartikel dan volgt er vaak gestamel en gemompel. Het blijkt dan eerder om persoonlijke overtuigingen te gaan of en een (onbewuste) angst voor het nieuwe onbekende. Ze verwachten dan dat het wel ergens in de wet staat of ze hebben dat ooit ergens opgevangen.

 

Ik ben in de praktijk nog nooit tegengekomen dat een digitale handtekening niet mag. Ook niet in privaatrechtelijke zin.

Dag Marco,

Je hebt helemaal gelijk. Ik heb blijkbaar zo vaak gelezen dat wij (en andere gemeenten) besloten hebben om de akten/overeenkomsten (nog) niet digitaal te ondertekenen dat ik blijkbaar zelf bedacht heb  dat het ook niet mag. Ik heb nog wat gespeurd op de plekken waarvan ik dacht dat ik het gelezen had, maar het klopt dus niet.

Ook overeenkomsten en akten mogen digitaal worden ondertekend. Mits je het goed doet natuurlijk.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden