In een rechtszaak is recent op 7 mei vastgesteld dat een burger geen e-mail mag gebruiken bij Hoger Beroep. Letterlijk wordt er gezegd:

 

Besluit waarbij een aanvraag om bijstand op grond van de Wet werk en bijstand buiten behandeling is gesteld. De Raad overweegt onder meer dat voor het einde van de hogerberoepstermijn per e-mailbericht hoger beroep is ingesteld. Uit art. 8:40a van de Awb en art. 1, lid 1 van het Besluit elektronisch verkeer met de bestuursrechter, in samenhang met art. 21, lid 1 van de Beroepswet, vloeit voort dat het niet is toegestaan op deze manier hoger beroep in te stellen. Uit de artikelen 8:40a, 2:15, lid 1 en 6:6, aanhef en onder b, van de Awb, in samenhang met art. 21, lid 1 van de Beroepswet volgt dat het hoger beroep als gevolg hiervan eerst niet-ontvankelijk kan worden verklaard als de indiener de gelegenheid heeft gehad het verzuim te herstellen. Nu het verzuim op 9 juni 2011 is hersteld, bestaat geen aanleiding het hoger beroep niet-ontvankelijk te verklaren. De Raad vindt voor dit standpunt steun in de uitspraken van de ABRS van 29 augustus 2012 (LJN: BX5940 en LJN BX5972).

Link

Ik ben zelf wel benieuwd of dit gevolgen heeft voor gemeenten.

Weergaven: 5142

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Een E-mail is, net als het ouderwetse fysiek ingekomen poststuk, een rechtsgeldig document. Het zijn de rechters en juristen die hier maar geen afstand van kunnen/willen doen.

In dit geval gaat het specifiek om beroep bij de bestuursrechter (Centrale Raad van Beroep). Hier gelden aparte regels voor, die niet direct impact hebben op hoe gemeenten zelf om willen gaan met procedures waarbij de bestuursrechter niet betrokken is. Dit kan dus geen handvat zijn voor gemeenten om de mogelijkheden van digitale communicatie te beperken. Behalve dan dat gemeenten zelf ook rekening moeten houden met deze uitzondering als er een bestuursrechter betrokken is.

Overigens zou ik als jurist met plezier afstand doen van dit soort 'papieren' procedures. De rechterlijke macht is wel druk bezig met allerlei vernieuwingen op dit gebied, zie bijvoorbeeld het Programma Kwaliteit en Innovatie Rechtspraak dat in juni gepubliceerd is. 

@Michael, bedankt voor je antwoord ! De Raad van State heeft e-mail ook niet als kanaal benoemd.link

De manier om beroep in te stellen: per brief, per fax, via Digitaal loket, maar niet per e-mail

U stelt beroep in door een brief te sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In die brief vermeldt u naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met dat besluit. U stuurt een kopie van dit besluit van het bestuursorgaan met het beroepschrift mee. U ondertekent de brief en stuurt deze naar het postadres van de Raad van State (zie onder 'Contact'). U kunt uw beroepschrift eventueel ook per fax indienen. Eventuele bijlagen kunt u per gewone post nazenden. Daarnaast kunnen rechtzoekende burgers digitaal beroep instellen via het Digitaal loket op deze website. Beroep instellen per e-mail is daarentegen niet mogelijk.

De bestemmingsplannen zelf zijn wel digitaal.

 

Misschien dat berichtenbox het alternatief wordt ?

Omdat het bericht dus niet via het "goede" medium is ontvangen, gaan we een circus optuigen waarbij we als overheid van de verzender verlangen zijn eerdere bericht uit te printen, in een envelop te doen, die envelop van een postzegel te voorzien (wel 1 waar geen 44 of 88 cent op staat!), die envelop naar een brievenbus te brengen en dan te hopen dat de envelop inderdaad tijdig bij de geadresseerde aankomt, zodat we alsnog de inhoud van het bericht in behandeling kunnen nemen. 

Voor mij had hier geconstateerd mogen worden dat de wetgeving achter loopt op de maatschappelijke ontwikkelingen en dat het hoger beroep per email wel degelijk rechtsgeldig was, althans vanuit een visie van publieke dienstverlening in behandeling genomen had kunnen worden. Desnoods dus bij de ontvanger: uitprinten, registreren (al dan niet als zaak) en het werkproces in! Dan is iedereen tenminste scherp om echt op korte termijn die elektronische overheid in te richten. 

Overigens heeft een dispuut van ondergetekende met de Raad van State - over een email-melding over een factuur met het verzoek de melding uit te printen en op het juiste bureau te deponeren - er blijkbaar toe geleid dat er helemaal geen email-contact meer mogelijk is met de Raad. Hoe moet dat toch in die nabije i- of e-overheids-toekomst? 

@Antony, Er is een 'lichtpuntje", de fax mag wel !!!!

Inderdaad, echt een opzienbarende geweldige vooruitgang :-) 

Vanavond in de #nrc pleidooi van advocaat Willem Jebbink, accepteer correspondentie per e-mail. Behalve zo ongeveer ieder ander segment is de advocatuur gedwongen met faxen en gewone brieven te werken.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden