Wie is eigenlijk de eigenaar van data in een systeem?  De systeemeigenaar of de proceseigenaar? Het zit zeker ergens bij het management en niet bij de gegevensbeheerder of de functioneel beheerder.

Maar hoe zit het dan met dataeigendom in een zaaksysteem?  Er is een systeemeigenaar maar er zijn vele proces(zaak)eigenaren? Komt je dan bij de directeur terecht?

En hoe zit het dan met data die "automatisch" ontstaat? Denk aan smart city ontwikkelingen of een telefooncentrale.

Als je de dataeigenaar niet weet met wie moet je dan gesprek hebben over de kwaliteit?

Allemaal vragen die we praktisch aan het uitwerken zijn. Maar iemand heeft dat vast al ergens gedaan? Wie? 

Weergaven: 588

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste mensen, Wederom bedank voor jullie input. Ook de Blog "Hersenkrakers over de informatiehuishouding" hier op de site raakt aan het item. Ik had de vraag ook uitgezet bij VNG/GemeentelijkGeoberaad samenwerk hub.

Wat mij nu ook weer opvalt, (vanuit mijn beperkte blik als Informatiemanager/Dataspecialist met een archief gevoel), dat we allemaal in onze eigen beroepswereld denken. Dat is ook goed. We gebruiken soms andere termen, wetten, regels uitgangspunten en toch overlappen we. Het is lastig kennis delen over de domeinen heen. Heb ook geen passende oplossing.

Arjan,

Heb je nu een antwoord op je vraag over het eigenaarschap resp. op de vraag bij wie je moet zijn om toestemming voor (her)gebruik ? Zo nee: wat ontbreekt er nog volgens jou ?

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden