Brochure 'Open tenzij...' voor de overbrenging en openbaarmaking van rijksarchieven

Het Nationaal Archief heeft een brochure uitgebracht over openbaarheid: Open tenzij… Deze praktische handleiding is geschreven voor beslissers, managers, beleidsmedewerkers en uitvoerders op het gebied van informatiemanagement bij overbrenging van rijksarchieven. In 8 stappen komen de  verschillende aspecten van openbaarheid bij overbrenging aan de orde; van voorbereiding tot daadwerkelijke overdracht.

Waarom deze brochure

De brochure Open tenzij… is bedoeld om zorgdragers te informeren over het proces van openbaarmaking van papieren rijksarchieven, zodat ze dit proces efficiënter kunnen doorlopen. Daarnaast geeft de brochure uitleg over de gewijzigde bevoegdheid van de algemene rijksarchivaris bij overbrenging naar Regionaal Historische Centra (RHC's). De Archiefwet 1995 bepaalt dat archieven na de formele overbrenging openbaar zijn. Soms is het noodzakelijk die openbaarheid te beperken. De algemene rijksarchivaris heeft in daarin een adviserende rol. Sinds 2013 is die bevoegdheid uitgebreid naar de hele rijkscollectie, dus ook naar de collecties van de RHC’s.

Bij de tijd blijven

Aan Open tenzij… hebben verschillende partijen meegewerkt: vertegenwoordigers van zorgdragers, de RHC’s en Doc-Direkt. Het Nationaal Archief onderhoudt de brochure. Nieuwe inzichten, veranderende wet- en regelgeving en ervaringen uit de praktijk (best practices) worden steeds opgenomen. Lezers van deze brochure worden van harte uitgenodigd suggesties voor verbetering of aanvulling in te brengen. Dat kan door een e-mail te sturen aan info@nationaalarchief.nl onder vermelding van Open tenzij...

Weergaven: 325

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden