Kunt u mij zeggen hoe lang de bewaartermijn is van stukken en het verslag van een onderzoek op grond van de WOB. Is dit één jaar of is de bewaartermijn langer in verband met historie van het dossier?

Weergaven: 1972

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik zou gewoon uitgaan van de selectielijst.

Ik vind het knap lastig om hier een categorie uit de VNG-selectielijst aan te hangen, maar ik adviseer om uit te gaan van een bewaartermijn van 1 jaar na vervallen belang.

 

Nu is "na vervallen belang" een wazige aanduiding. Ik bedoel in dit geval of er naar aanleiding van het WOB-verzoek gedonder is gekomen. Er kan bijvoorbeeld n.a.v. een weigering een bezwaar worden aangetekend. Of misschien leidt de verstrekte informatie wel tot een klacht of grootschalige politieke rellen. In dergelijke gevallen zou ik het vernietigingsjaar van het WOB-verzoek plus correspondentie instellen op het vernietigingsjaar van het daaropvolgende "gedoe" plus 1. Als het "gedoe" eeuwig te bewaren is, dan is het WOB-verzoek plus correspondentie uiteraard ook eeuwig te bewaren.

 

Ik zou het vernietigingsjaar niet afhankelijk maken van de bewaartermijn van de zaak / het dossier waar de opgevraagde informatie uit wordt opgevraagd. Bijvoorbeeld, een burger vraagt op grond van de WOB een bouwdossier (= eeuwig te bewaren) op en het lijdt niet tot gedoe, dan zou ik het WOB-verzoek plus correspondentie niet eeuwig bewaren, maar na een jaar vernietigen. Het is immers niet relevant voor de reconstructie van de bouwvergunning-zaak.

 

Eén jaar na vervallen belang dus. Archiefwettelijk moet je deze waardering nog verbinden aan een categorie uit de vastgestelde selectielijst. Kies maar een leuke uit. ;-)

 

Zie ook deze blogpost (en de reacties eronder) Laten we het nog eens over de Wob hebben

Ik ben blij te zien dat mijn reactie hierboven in lijn is met wat ik in 2011 heb gereageerd op jouw blog, Ingmar. Al had ik het toen wel wat zorgvuldiger uitgezocht. ;-)

Grappig, ik was voor een project juist op zoek naar een bewaartermijn voor WOB-verzoeken bij gemeenten; in de selectielijst VNG 2012 wordt deze niet expliciet genoemd. Onze vakbroeders van RWS en de provincie hebben wel een duidelijke termijn gesteld, namelijk V10 (zie bijvoorbeeld Basis Selectie Document 28 Waterstaat 2009, handeling 938 en de Selectielijst voor archiefbescheiden van Provinciale organen 2013 (vastgesteld in 2014), selectienummer 578, 579 en 580), waarmee het WOB-verzoek wordt gezien als een aparte informatievraag. De achtergrond van deze bewaartermijn weet ik zo even niet, maar ik kan me zo voorstellen dat ook deze overheden WOB-verzoeken langer gaan bewaren zodra een verzoek leidt tot "gedonder", zoals Marco aangaf.

Sinds een dag is er ook een meldpunt klachten WOB in de lucht
http://www.vvoj.nl/2014/04/08/waarom-een-meldpunt-wobstructie/

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden