Ongetwijfeld is deze vraag al ergens geplaatst, maar ik kan zo snel geen antwoord vinden (als deze er reeds is).

Het beschikbaar stellen van online collecties met daarin persoonsgegevens zoals een bouwarchief (waarin volgens mij de persoonsgegevens niet bijzonder van aard zijn) wordt als gevolg van de toenemende regelgeving omtrent privacy steeds complexer. Mag je deze dossiers inclusief persoonsgegevens nu wel of niet online zetten (buiten andere aandachtspunten zoals auteursrecht , beperkte inzage e.d. om over na te denken)? Je kunt natuurlijk gedeeltes van een digitaal dossier openbaar plaatsen of de inzage van dossiers achter een DigiD-code zetten etc., maar bij analoge dossiers gaan we hier minder strikt mee om. Concrete vragen zijn:

  • Is er bij online plaatsing van een gedigitaliseerd bouwarchief (stukken ouder dan 20 jaar) met persoonsgegevens (niet van bijzondere aard, puur NAW) sprake van persoonsgegevens welke niet openbaar geplaatst mogen worden?
  • Is voor beschikbaarstellen van het digitale bouwarchief met daarin persoonsgegevens van de aanvrager toestemming nodig van de Autoriteit Persoonsgegevens?

Weergaven: 558

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Bedankt voor jouw reactie.

Meteen maar een wedervraag. Tilburg heeft het digital bouwarchief digitaal beschikbaar, waarbij burgers via DigiD kunnen inloggen. Weet jij of er gebruik is gemaakt van een generieke regeling persoonsgegevens welke is afgegeven door de Autoriteit Persoonsgegevens?

Vooraf in het jaar 2006 is toestemming gevraagd en gekregen van de voorganger van de AP.

Wow, dat is 12 jaar geleden. Heb ik het dan goed begrepen dat dit archief in 2006-2007 gedigitaliseerd is en sindsdien de aangevraagde toestemming verkregen en nog steeds van kracht is?

Al die details ken ik niet precies. In 2001 is de gemeente gestart met het toegankelijk maken van het bouwarchief, meer dan 1 kilometer. Toen de dossiers gestructureerd wasren, kon rond 2003 gestart worden met scannen. Noviteit toen is dat alles op schaal is gescand. Aanvankelijk alleen voor intern gebruik.

De gemeente Nijmegen heeft gebruik gemaakt van dit concept voor het eigen bouwarchief. Zij besloten de scans online te zetten. Dat was de directe aanleiding om in 2006 te (juridisch) onderzoeken of dat ook kon.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden