Iedere gemeente moet over eigen software beschikken om aan te kunnen sluiten bij het landelijke Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO). Een landelijk probleem voor softwareleveranciers is het lokaal werkend krijgen van het DSO en de daarmee samenhangende aanpassingen in de software is een complexe operatie. De invoering van de Omgevingswet is wederom uitgesteld 1 oktober 2022 of 1 januari 2023. 

Sommige gemeenten hebben gekozen voor de applicatie Centric leefomgeving. Onze vraag is wie weet hoe de archiveringsfunctie is geborgd? Kan er vernietigd worden bijvoorbeeld? Zijn er onafhankelijke audits? 

Weergaven: 1026

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Bij gemeente Amersfoort zijn we bezig met de implementatie van Centric Leefomgeving (CLO). Centric heeft vooral implementaties uitgevoerd waarbij CLO wordt gekoppeld aan een zaaksysteem (met RMA). Ze hebben geloof ook een samenwerking met Decos Join als er in de aanbesteding ook om RMA functionaliteit wordt gevraagd.

Wij hebben voor nu gekozen om CLO los te implementeren van het zaaksysteem. Er wordt nu onderzocht of er op termijn met het zaaksysteem of direct met het eDepot gekoppeld gaat worden voor de duurzame archivering. CLO voldoet wel aan de standaarden om zo'n koppeling tot stand te brengen.

Tot die tijd willen we informatie in CLO beheren, maar de benodigde functionaliteit is daar nog niet voor ontwikkeld. Centric werkt nu aan het ontwikkelen van DMS functionaliteit in CLO, zoals het vastleggen van bewaartermijnen, de vernietigingsfunctionaliteit en mogelijkheden voor het maken van een export. Volgens planning moet dat voor mei worden opgeleverd. We hebben eveneens een MDTO mapping uitgevoerd en gevraagd de ontbrekende metadata toe te voegen. We worstelen nog wel met het goed inrichten van de zaaktypes door het verschil in de Omgevingswet ZTC en het model-DSP de iNavigator.

Ik ben niet op de hoogte van een onafhankelijke audit, maar denk ook niet dat die er al is aangezien er nog veel ontwikkeld moet worden. 

Dank je Wouter, hoorde ook informeel dat er een en ander nog moet gebeuren, vandaar mijn  vraag. Nuttige informatie. 

Ik kom trouwens graag in contact met andere gemeenten die met deze vraagstukken voor Centric Leefomgeving bezig zijn.

Neem dan contact op met Equalit gemeenten (o.a. gemeenten Oosterhout, Gilze en Rijen, Oisterwijk) en de gemeente Dronten. 

Dank Yvonne! Ga ik daar eens informeren.

Yvonne Welings zei:

Neem dan contact op met Equalit gemeenten (o.a. gemeenten Oosterhout, Gilze en Rijen, Oisterwijk) en de gemeente Dronten. 

Wij hebben sinds begin dit jaar een samenwerking getekend met Centric op het gebied van duurzame bewaring/E-depot. De eerste omgeving betreft CLO en er is een start gemaakt om, op basis van MDTO, overbrenging in te gaan richten. Meer informatie volgt zodra definitieve planning bekend is.

Hans, dank je, is er ook al een samenwerking op het gebied van iBurgerzaken? 

Doelstelling is om duurzame bewaring van alle Centric omgevingen te bekijken en/of het technisch/commercieel haalbaar is. Prioriteit wordt vooral door de markt bepaald. Vandaar dat er eerst gestart wordt met CLO.

Ik vraag het vooral vanwege het digitaal aangifte doen bij de Burgerlijke Stand dat terwijl er geen duurzame voorziening is. Onze bevolkingsadministratie zou topprioriteit moeten zijn.

Yvonne, ik zal het bespreken met Centric. Wellicht kunnen we daar apart een keer verder over praten.

Dat zou echt fijn zijn Hans, uiteraard wil ik bijpraten. Justid, die de dubbelen bewaart, heeft ook een e-Depot. 

Heb het al doorgestuurd naar Centric.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden