Vraag wat is de termijn van vernietiging WVG  dossiers zij staan nu op 30 jaar ook voor eenvoudige woningaanpassingen 5 jaar na beeindiging van de Woonvoorziening geeft de selectielijst aan.

Er zitten in die dossiers ook bijdragen ineens bij  die de burgers krijgen en dan een gereedmelding van het werk. Lastig om te weten wanneer een bewoner de woning gaat verlaten.

De voorziening wordt dan meestal verwijderd bij het verlaten van die woning. Hoe ga je hiermee om en zijn er Gemeenten die deze dossiers na bijvoorbeeld 7 jaar vernietigen behoudens

grote verbouwingen en woningaanpassingen???  Ik hoor het nog wel. Dank en groet Gert Carras.

Weergaven: 290

Berichten in deze discussie

Hallo Gert,

De WVG had niet echt vastgestelde bewaartermijnen. De Selectielijst 1996 schreef dus bewaartermijnen voor die gebaseerd waren op een soort van risicoanalyse. Voor woningaanpassingen gold inderdaad de bewaartermijn van 5 jaar na beëindiging van de voorziening. Dat was zo omdat een aantal soorten woningaanpassingen door gemeenten weer verwijderd werden als iemand overleed of verhuisde. De woningaanpassingen bleven in die tijd in eigendom van de gemeente. Tegenwoordig is dat anders:

Ten eerste schrijft de WMO een bewaartermijn van 15 jaar voor (zoveel langer als de zorgdrager noodzakelijk acht).

Ten tweede worden woningaanpassingen betaald door de gemeente maar is het geen eigendom van een gemeente. Een woningaanpassing wordt dus ook niet meer verwijderd door de gemeente. Dat is dan een verantwoordelijkheid van een nieuwe bewoner. Daarmee is de noodzaak om een woningaanpassing langer dan 15 jaar te bewaren eigenlijk niet meer aanwezig. 

Wat ik niet weet, is of met de overgang van de WVG naar de WMO aan de status van bestaande woningaanpassingen zijn veranderd en of die nog eigendom van gemeenten zijn. Dat zou er voor spreken om ze langer dan 15 jaar te bewaren, indien noodzakelijk. 30 jaar is wat dat betreft een generiek bewaartermijn dat we vaker terug zien in woningonderhoud, maar waar eigenlijk geen grondslag voor is. 

 Beste Kees-Jan eenvoudige aanpassingen waren er destijds ook toiletpot etc die zijn allang afgeschreven, ik weet niet wat andere gemeenten van termijn van vernietiging aanhouden. 7 jaar??  Werk jij bij de VHIC of een gemeente?

Hallo Gert,

Ik werk bij VHIC maar voordat ik volledig adviseur werd heb ik wel veel van dit dossiers in mijn handen gehad. Ik ben in het verleden wel tegen een paar situaties aangelopen waarbij het dossier al vernietigd was (na 7 jaar), maar waarbij achteraf bleek dat afdeling de gegevens over woningaanpassingen nog wel nodig had. Toiletpotten zijn inderdaad dan in zo interessant, het ging meer over grotere aanpassingen zoals verlagingen van keukens, soms liften, e.d. Dat waren allemaal WVG-gevallen, onder de WMO heb ik dat niet meer meegemaakt. Mijn advies is dus om bij de afdeling na te vragen wat nog de informatiewaarde is van de woningaanpassingen onder de WVG en de bewaartermijn aan te passen op basis van hun antwoord.

  Ja dat kan, ik had laatst ook nog een geval eenvoudige aanpassing raar dat  ze daar nog voor kwamen. Ik weet niet of de WMO wet die nu geldt ook termijnen van vernietiging aangeeft, deze is dacht ik van 2014. Verder nog geen reacties gehad van anderen helaas. 

De WMO is geldig vanaf 1 januar1 2015. Daarin staat een algemene vernietigingstermijn van 15 jaar (of zoveel langer als de zorgdrager noodzakelijk acht). Dit is ook zo overgenomen in de gemeentelijke selectielijst (2017 en 2020).

 Geldt deze lijst al en ook voor analoge documenten??

 Nagetrokken deze lijst geldt vanaf 1 januari 2017 voor die documenten. Daarvoor geldt de oude lijst nog.

Hallo Gert,

hou er rekening mee dat de Selectielijst 2017 in 2017 is ingegaan, maar de WMO in 2015. Een wettelijk opgelegde termijn gaat altijd boven de selectielijst. M.a.w. ook de WMO-voorzieningen uit 2015 en 2016 moet je waarderen op V 15 jaar (of zoveel langer als de zorgdrager noodzakelijk acht) in tegenstelling tot wat de selectielijst 1996, actualisatie 2012 zegt.

 voor 2015 gewoon 5 jaar na beeindiging.

ja, klopt: vóór 2015 gewoon 5 jaar na beëindiging van de voorziening

Gert Carras zei:

 voor 2015 gewoon 5 jaar na beeindiging.

Zijn er andere gemeenten die het anders regelen voor een uitzondering inzake bijv 7 jaar bij kleine voorzieningen en geen  5 jaar na bedeindiging WVG  dossiers??? Graag een antwoord.

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden