Om bondig een beeld te geven van de noodzaak om in actie te komen voor digitale duurzaamheid en toegankelijkheid van overheidsinformatie, heeft Archief 2020 een korte film gemaakt. In die film leggen we uit aan bestuurders en overheidsmanagers waarom een nieuwe blik op archiveren noodzakelijk is.

We hebben de film inmiddels enkele keren gebruikt en zijn blij met de reacties. Wat ons betreft is deze film de eerste in een rij.

Via onderstaande link kan je de film bekijken. Duurzame toegang tot overheidsinformatie

 

We zijn benieuwd naar je mening.

  • Wat vind je van deze film?
  • En waar zou de volgende film volgens jou over moeten gaan?

 

Vriendelijke groeten,

Anouk Baving , progammamanager Archief 2020

 

Weergaven: 481

Berichten in deze discussie

Lagere overheden hebben direct te maken met "burgers en bedrijven". "opslag/beheer" is goed en moet.

Nu gaat het erom hoe geven we beeldend weer wat een e-depot voorziening direct voor voordelen heeft voor burgers en bedrijven? Dus concreet: en gewoon met simpele (financiele) voordelen.

Anouk, 

Inderdaad: aardige film als introductie voor de discussie over duurzame digitale opslag. Ik ga de film zeker gebruiken voor hoofden van afdelingen die minder 'informatiebewust' zijn.

Maar daarna: ga in een volgende film a.u.b. in op de aspecten die vervolgens een rol spelen: welke bestandsformaten vinden we acceptabel, hoe realiseren we interoperabiliteit, wat voor eisen stel je aan een e-depot (niet zozeer de technische, als wel de organisatorische), wat kost dat dan en wat levert het op (de "business-case"), hoe organiseer je privacy, toegankelijkheid en vindbaarheid, welke bewustwording is nu al wezenlijk van belang voor het behoud en blijvende ontsluiting van de bestaande verzamelingen van AV-materiaal. 

Dank dus voor de film, maar dat is de start! 

Succes :-)

Het kan natuurlijk aan mij liggen maar de gebruikte beelden zijn redelijk maar nou ook weer niet echt sprankelend, zeker niet voor de leeftijdsgroep van mijn dochters. (begin twintigers) die haken al naar een minuutje af vermoed ik. Je kunt natuurlijk zeggen dat het helder en duidelijk moet, dat is waar, maar het zou toch vooral mensen enthousiast moeten maken voor de zaak en zeker de nog iets jongeren generaties. Maar zelfs voor mijn generatie (begin 50-ers) doet de schoolmeessterachtige tekst en toon de deur al gauw dicht. Een beetje jaren 50 van de vorige eeuw. Laat de volgende keer zo'n film maken door jonge creatieve mensen want het streven om informatie toekomstvast op te gaan slaan is toch,  zo blijkt nagenoeg dagelijks, iets van de langere adem en daarvoor heb je  , naast ervaren mensen vooral creatieve, enthousiaste mensen met eigenwijze moed voor nodig. Mensen die zoals dat zo mooi in het Nederlands heet "out of the box" kunnen en durven te denken. Gebruik maken van het medium film is overigens een heel erg goed idee we leven nu eenmaal in een beeldcultuur. Succes daarom met het volgende filmpje.        

Ik ben het volledig met Henk eens. Ik snap de noodzaak voor een film, maar als 'jong en hip' persoon (25) had dit echt een enorm oubollig begin jaren-90 gehalte, het enige wat miste was de blik-op-de-weg/Leo de Haas saxofoon. Ik ben dan ook inderdaad halverwege afgehaakt. Informationele video's kunnen véél beter, moderner en hipper gedaan worden. Een goed voorbeeld is in mijn ogen 'The invention of Loneliness'.

Verder moet mijns inziens de boodschap meteen duidelijk worden, en er niet eerst een inleiding van 2 minuten aan voorafgaan.

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden