Huidige regelingen en wetten regelen allemaal een onderdeel of aspect van de informatiehuishouding. Het is moeilijk om de samenhang daarin te overzien. Een Algemene Informatiewet is een manier om meer samenhang aan te brengen in bestaande wet- en regelgeving op het gebied van informatievoorziening en informatiehuishouding. 

In veel wet- en regelgeving zijn aspecten van het omgaan met informatie geregeld. De wetgeving op het desbetreffende beleidsterrein (bijvoorbeeld sociale zekerheid, belastingen, omgeving) regelt welke gegevens verwerkt mogen of moeten worden. Daarnaast is er een aantal generieke informatiewetten en -regelingen die randvoorwaarden en eisen stellen aan de informatiehuishouding wat betreft openbaarheid, bewaartermijnen, 
hergebruik, toegankelijkheid, beveiliging en dergelijke. Zoals de basisregistratiewetten, waaronder de Wet basisregistratie personen, Kadasterwet, Wegenverkeerswet en de Handelsregisterwet, en onderstaande wetten:

Meer samenhang in bestaande wet- en regelgeving

Een manier om het bovenstaande te regelen en meer samenhang te brengen in de bestaande wet- en regelgeving op het gebied van informatievoorziening en informatiehuishouding is een Algemene informatiewet. In deze wet is onder meer aandacht voor: 

  • rechten van burgers; algemene beginselen van informatieverwerking die de overheid voor burgers moet realiseren;
  • de concrete verplichtingen van de overheid, zoals het aantoonbaar inrichten van de informatiehuishouding conform de normen in de genoemde informatiewetten;
  • duidelijke verantwoordelijkheden en bevoegdheden om gerichter te kunnen sturen op voorzieningen en standaarden voor de informatiehuishouding en op planning en verantwoording over de toepassing daarvan.

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling de bestaande wetgeving samen te voegen of te vervangen.

Verder lezen bij de bron: Algemene Informatiewet | Speerpunten | Regeringscommissaris Informa...

Weergaven: 276

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Hans Pieterse op 19 Mei 2023 op 9.27

Oh, goed om te weten. Hier kun je van alles van vinden.

Dank voor de info.

Reactie van Yvonne Welings op 19 Mei 2023 op 9.21
Nee, de archiefwet wordt hierdoor niet vervangen. De nieuwe Informatiewet beoogt alle wetgeving meer in lijn te brengen als een soort Kaderwet. Goede vraag, want er bestaat inmiddels best wat verwarring op dit punt.
Reactie van Hans Pieterse op 19 Mei 2023 op 9.18

Kan dus zijn dat de Archiefwet wordt gemoderniseerd en niet veel later wordt vervangen door een algemene Informatiewet? Is mijn gedachte om nu volledig voor een algemene Informatiewet te gaan en de modernisering van de Archiefwet af te breken raar? De opbrengst van het proces tot nu toe is evengoed nuttig voor zo'n Informatiewet.

Reactie van Yvonne Welings op 19 Mei 2023 op 9.10
Waarschijnlijk geen. De vertraging bij de voortgang Archiefwet2021 (hmmm) zit in de problematiek van de whatsapp/ advies ACOI. De kamervragen uit april 2022 zijn overigens ook nog steeds niet beantwoord.
Reactie van Hans Pieterse op 19 Mei 2023 op 8.59

Welke impact heeft deze ontwikkeling ten aanzien van de voortgang om de Archiefwet te moderniseren? 

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden