Persistent Identifiers

Weergaven: 114

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 27 September 2016 op 16.43

http://www.den.nl/nieuws/bericht/5532

Vanaf mid oktober blijven de digitale collecties van het Noord-Hollands Archief, het Archief Eemland, het Regionaal Archief Zutphen, de Groninger Archieven en Regionaal Archief Tilburg ook vindbaar als de weblinks op hun websites veranderen. Persistent identifiers zijn het wapen in deze strijd tegen linkrot.Uit het nieuwsbericht:

"Linkrot (weblinks die na een adresverandering van een digitaal object niet meer werken) vormt een groeiende ergernis voor internetgebruikers in het algemeen, en voor archiefbezoekers en wetenschappers in het bijzonder. De dode links bedreigen de vindbaarheid van online erfgoed en wetenschappelijke informatie. Persistent identifiers (PID’s) zijn unieke onveranderlijke identificatienummers die worden toegekend aan een digitaal object, waarna links niet meer kunnen breken. Softwareleverancier Picturae bouwt nu in hun collectiebeheersoftware de mogelijkheid in om PID’s te gebruiken. Instellingen die van deze mogelijkheid gebruikmaken, weten hun collectie daarmee beschermd tegen linkrot. [...]

Deze zomer sloten de vijf archieven een overeenkomst met Picturae voor de realisatie van PID’s, met SURFsara als PID-leverancier. Het project Persistent identifiers van het landelijke Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid hielp bij de totstandkoming van deze overeenkomst."

Meer informatie
Lees het originele nieuwsbericht op de website van de NCDD.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden