Nieuwsbericht 28 september 2015

Namens de Nederlandse overheid zijn Forum Standaardisatie en Logius vastbesloten om de adoptie van ODF voor de gehele overheid te versnellen. Dit was een van de belangrijkste aankondigingen op het 11e ODFPlugfest in Den Haag, waar een groep internationale ontwikkelaars, EU-beleidsmakers, digitale archivarissen, academici en andere deskundigen rondom het thema Open Document Formaat (ODF) bijeenkwam.

"Gezien de omvang is de publieke sector een belangrijke stakeholder als het gaat om een gezondere toekomst voor office-toepassingen", aldus Steven Luitjens, directeur van Logius, de grootse operationele IT-organisatie binnen de Nederlandse overheid. "Het is onze economische en maatschappelijke verantwoordelijkheid om een verbeteringsslag te maken. Daarom voeren wij in Nederland onze inspanningen op. We willen een belangrijke rol spelen bij de gigantische transitie van commerciële productiviteitspakketten naar betere, op maat gemaakte open-standaardoplossingen, die overheden en de particuliere sector te wachten staat."

ODF is topprioriteit

"De noodzaak tot adoptie van ODF spreekt voor zich," aldus Nico Westpalm van Hoorn, voorzitter van het Forum Standaardisatie, dat zich met de keuze van IT-standaarden voor de overheid bezighoudt. "Maar met de adoptie gaat het te langzaam. Daarom is ODF nu onze topprioriteit".

ODF Plugfests

De ODF Plugfests zijn een unieke reeks leveranciersneutrale evenementen rondom het thema office-applicaties, waar uitvoerders en stakeholders van de standaard bijeenkomen op neutraal terrein om maximale interoperabiliteit te bewerkstelligen. Het evenement werd georganiseerd door OpenDoc Society en gehost door Logius en het Forum Standaardisatie, beide onderdeel van het Ministerie van BZK.

Belangrijke aankondigingen:

Op het Plugfest werd een aantal belangrijke aankondigingen zowel voor leveranciers en als voor overheden gedaan.

  • Kolab Systems presenteerde voor het eerst in het openbaar zijn aanstaande open-source, collaboratieve editor Manticore.

  • Microsoft toonde een intern project op hun roadmap voor komend jaar dat uitgebreide ondersteuning mogelijk gaat maken voor het importeren en exporteren van en naar ODF 1.2 voor alle mobiele apps en non-Windows desktop-programma's.

  • De Nederlandse overheid maakte bekend haar inspanningen van het bestaande ODF-beleid ter bespoediging van de ODF-adoptie te intensiveren.

  • De Britse digitale overheidsdienst gaf uitleg over het traject dat men af heeft gelegd van het inventariseren van gebruikersbehoefte naar een overheidsbreed beleid voor toepassing van ODF, en de uitgebreide handleiding met best practices voor ODF-gebruik, zoals die afgelopen week werd gepubliceerd.

  • De Nederlandse overheid maakte bekend via Logius lid te worden van de technische commissie binnen standaardenorganisatie OASIS rondom ODF (Open Document Format for Office Applications).

Technische resultaten:

De Plugfests zijn op de eerste plaats technische bijeenkomsten waar ontwikkelaars uit zowel bedrijven als open-source-gemeenschappen samen met standaarden­experts en gebruikers interoperabiliteitskwesties in kaart brengen. Op het voorafgaande Plugfest bij het Britse Cabinet Office in Londen was een nieuwe testmethodiek geïntroduceerd - de zogenaamde ODF Autotests – waaraan ondertussen veel was doorontwikkeld, waardoor de technische opbrengst van dit Plugfest erg hoog was.

De deelnemers identificeerden tientallen kwesties binnen verschillende producten, zodat deze opgelost kunnen worden, waaronder zeer zichtbare en voor gebruikers belangrijke zaken - zoals lettertype-ondersteuning, marges en grafische weergave. "We wisten tijdens het Plugfest significante interoperabiliteitsverbeteringen voor vrijwel alle getoetste implementaties bloot te leggen," aldus Michiel Leenaars, vice-voorzitter van OpenDoc Society. "Het op het vorige ODF Plugfest aangenomen gestructureerde testraamwerk begint al meteen zijn vruchten af te werpen. Dat is de kracht en het belang van het werken met standaarden, anders zouden sommige van deze problemen waarschijnlijk nooit boven tafel zijn gekomen."

Diverse problemen rond interoperabiliteit werden ter plekke opgelost door ontwikkelaars die aan het Plugfest deelnamen. De eerste oplossing is later deze maand voor gebruikers beschikbaar. "Het verheugt ons om te zien dat de praktische benadering van het Plugfest al zo snel resultaat oplevert, met voordelen voor gebruikers", aldus Westpalm van Hoorn, voorzitter van het Forum Standaardisatie, dat zich met de keuze van IT-standaarden voor de overheid bezighoudt. "Deze overkoepelende samenwerking tussen bedrijven is van essentieel belang om interoperabiliteit echt mogelijk te maken."

Het belang van ODF voor Office

Leveranciers van office-programma's komen en gaan. Zelfs marktleiders met een monopolie zijn van het toneel verdwenen, waardoor het vaak vrijwel onmogelijk is om toegang te krijgen tot de kostbare inhoud van miljarden documenten die met de programmatuur van voormalige marktleiders aangemaakt werden.

Open Document Formaat biedt een omvattende, betrouwbare en gemakkelijke oplossing voor de uitwisseling van documenten tussen verschillende producten en apparaten. Een gebruiker is daarmee niet meer beperkt tot een enkel product of leverancier voor alle wensen en heeft de mogelijkheid om zelf te kiezen uit wat het beste aansluit op zijn of haar gehele omgeving.

ODF biedt de meeste kans om ver in de toekomst ook nog documenten te kunnen lezen, onafhankelijk van de software waarmee ze gemaakt zijn.

Weergaven: 246

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden