Wob-besluiten direct openbaar bij de gemeente Amsterdam

Bron: website Stadsarchief Amsterdam

Hoe kan het dat het Stadsarchief overheidsarchief van zéér recente datum in de inventarissen beschikbaar stelt? Overheidsarchief wordt toch pas na 20 jaar overgebracht, zoals de Archiefwet 1995 stelt? In het geval van de Amsterdamse Wob besluiten (archief 31245 Inventaris van het Archief van de gemeente Amsterdam:...) niet, deze dossiers worden voortaan direct na afsluiting openbaar gemaakt.

Directe publicatie voor iedereen

Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) mag iedereen om informatie vragen over alle bestuurlijke onderwerpen van de gemeente Amsterdam. Op het moment dat de betreffende informatie wordt verzonden aan de verzoeker is deze in juridische zin openbaar voor iedereen. Om de documenten ook daadwerkelijk toegankelijk te maken voor iedereen, worden ze gepubliceerd op een openbaar platform. De gemeente Amsterdam heeft ervoor gekozen om de openbaar gemaakte informatie, inclusief het Wob-verzoek en Wob-besluit, meteen over te brengen naar het Stadsarchief. Daardoor kan de informatie op de website van het Stadsarchief, op één transparante plek, gepubliceerd en geraadpleegd worden. De overdracht van deze informatie aan het Stadsarchief wordt beschouwd als een overbrenging conform artikel 12 van de Archiefwet 1995. Dat betekent dat de informatie voor altijd wordt bewaard.

Fluïde overbrenging

Met deze overdrachten is in februari 2021 begonnen. Eerst met de recente dossiers. Op een later moment worden eerdere Wob-besluiten ook naar het archief overgebracht. Tot die tijd zijn deze te vinden op www.amsterdam.nl/wob-besluiten. Er zal voortaan sprake zijn van een constante stroom van nieuw genomen Wob-besluiten inclusief openbaar gemaakte informatie. Op frequente basis worden besluiten toegevoegd aan dit archief. Dit is een belangrijke vernieuwing in het archiefbeheer. Waar eerder een overgebracht archief een afgesloten geheel moest vormen, worden aan dit archief doorlopend dossiers toegevoegd. Daarom spreken we van een fluïde overbrenging van dossiers.

Digitaal geboren archief

Dit archief is digitaal geboren. Dat wil zeggen dat de archiefbescheiden digitaal zijn gecreëerd en als zodanig voor de eeuwigheid worden bewaard in ons e-depot. Ze volgen daarvoor een nieuwe procedure waarbij digitaal zowel de bestanden als de metadata in een afgesproken formaat worden aangeleverd. Het gaat in dit archief primair om Pdf-bestanden die via de viewer in de raadpleegomgeving geraadpleegd kunnen worden.

Onleesbaar maken persoonsgegevens

Persoonsgegevens in de documenten zijn onleesbaar gemaakt door middel van afdekking van namen, adressen, telefoonnummers en dergelijke. Het kan zijn dat ook andere informatie deels onleesbaar is gemaakt. Daarmee kunnen de besluiten openbaar worden gepubliceerd. Het onleesbaar maken gebeurt voorafgaand aan de overbrenging door het Wob-ondersteuningsteam van de gemeente.

Verdere uitleg

Verdere uitleg over het archief en hoe erin gezocht kan worden is te vinden in de inleiding van de inventaris.

Weergaven: 172

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden