Wet Open Overheid moeilijk uitvoerbaar volgens de Raad van State

Tja, de Raad van State is niet het eerste orgaan die stelt dat de WOO moeilijk uitvoerbaar is. De eerdere impactanalyse van het Rijk spreekt boekdelen. Nu voegt de Raad van State zich aan de criticasters toe.

Lees meer in Binnenlands Bestuur

Een open en transparante overheid is een goede zaak, maar de vraag is of een nieuwe wet dat beter gaat regelen. Dat signaleerde de Raad van State (RvS) donderdag in zijn jaarverslag. De RvS is onder meer een belangrijk adviesorgaan van de regering.

Zeer complex
De RvS zei eerder al dat de geplande Wet open overheid ´in de praktijk zeer complex' en daarom lastig uitvoerbaar zal zijn. De raad wees ook op de hoge kosten. Openbaarheid van bestuur wordt gezien als een zelfstandige en noodzakelijke voorwaarde voor het functioneren van de democratie, aldus de raad. Maar de raad wijst ook op de spanning tussen het belang van openbaarheid en andere belangen zoals de veiligheid van de staat, het opsporen van strafbare feiten en de bescherming van de privacy.

Felle kritiek
Ook topambtenaren van de Rijksoverheid kwamen al met felle kritiek op de wet, die werd goedgekeurd door de Tweede Kamer en nu in de Eerste Kamer ligt. De Wet open overheid, een initiatief van GroenLinks en D66, gaat de Wet openbaarheid bestuur (Wob) vervangen. Door een beroep te doen op de Wob, kunnen burgers inzicht krijgen in niet-openbare documenten. (ANP

Weergaven: 190

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden