Wat gaat DUTO betekenen voor lagere overheden ?

DUTO is de afkorting van het normenkader  Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie. Eerder in maart 2015 heb ik de oproep  op BREED geplaatst om inhoudelijk te reageren op het concept. Het is me niet bekend of leden van BREED hierop hebben gereageerd. Wel krijg ik zelf de vraag met enige regelmaat voorgelegd wat dit normenkader gaat betekenen voor gemeenten. Sommige gemeenten organiseren zelfs al incompany trainingen over DUTO.

Daarom heb ik bovenstaande vraag gesteld tijdens de laatste vergadering van de VNG commissie afgelopen donderdag 12 november. DUTO wordt naar alle waarschijnlijkheid geen wet- en regelgeving voor de lagere overheden (provincie, gemeenten), maar wel voor de rijksoverheid. Het staat ook in de conceptversie:

In de projectopdracht is opgenomen dat DUTO een bindend voorschrift wordt voor in ieder geval het Rijk. Na vaststelling van DUTO door het Nationaal Beraad Digitale Overheid wordt bepaald of, in welke vorm en voor welke organisaties DUTO juridisch bindend voorschrift wordt.

Toch krijgen ook lagere overheden met dit normenkader te maken en wel als invulling van artikel 16 van de archiefregeling, het zogenaamde kwaliteitssysteem.

Archief2020 is in samenwerking met AIDO bezig met het opstellen van een handreiking kwaliteit informatiebeheer decentrale overheden (KIDO) om te komen tot:

  • Een werkbare definitie van het kwaliteitssysteem archiefbeheer als bedoeld in artikel 16 van de Archiefregeling, dat geactualiseerd is naar het werken in een digitale setting, waardoor er beter gesproken kan worden over informatiebeheer in plaats van archiefbeheer;
  • Beschrijving van het proces van informatiebeheer;
  • Welke elementen van de inrichting van het archiefbeheer minimaal aanwezig/geregeld moeten zijn om een kwaliteitssysteem te kunnen laten functioneren;
  • Afbakening tussen toetsbare eisen en het feitelijke kwaliteitssysteem;
  • Organisatorische inbedding: wie gaat decentraal het kwaliteitssysteem implementeren.

Het eerste concept schijnt gereed te zijn, het is even afwachten tot het definitieve KIDO wordt opgeleverd. Hoe het KIDO zich verhoudt tot de eerdere baseline is bij mij althans niet bekend.

DUTOversie0.1.pdf

Weergaven: 767

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Marieke Water op 26 November 2015 op 12.23

@ Chido Als ik het goed begrijp, is DUTO de basis voor KIDO.

Dan valt het mee met wielen opnieuw uitvinden...

Reactie van Chido Houbraken op 23 November 2015 op 12.30

Yvonne, ik ben heel geïnteresseerd in de gemeenten die nu zelf een training DUTO opzetten: welke zijn dat? En doen ze de training zelf, of huren ze een bedrijf in om het in company te geven?

Reactie van Chido Houbraken op 23 November 2015 op 12.29

Zeer met jullie eens, Marieke en Yvonne.

Wellicht interessant om te weten dat DUTO op zich geen kwaliteitssysteem is: het is alleen een set eisen die gehanteerd kunnen worden in oa een kwaliteitssysteem. Dat was ook de afspraak tussen DTR4 (de makers van DUTO) en AIDO. De laatste levert een kwaliteitssysteem voor de lokale overheden en maakt daarbij gebruik van DUTO. Zo kan het kwaliteitssysteem aangepast worden op de verschillende karakters van de bestuurslagen, maar zijn de eisen landelijk hetzelfde.

Reactie van Yvonne Welings op 19 November 2015 op 12.51

@Marieke, misschien is het dan verstandig om je standpunt kenbaar maken aan VNG/IPO e.d.

Reactie van Marieke Water op 19 November 2015 op 10.39

Jammer, als DUTO alleen voor de rijksoverheid bindend wordt. DUTO is zo geformuleerd dat het gemakkelijk toe te passen is voor decentrale overheden. Waarom het wiel opnieuw uitvinden?

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden