Onder die titel had het Regionaal Archief West-Brabant gisteren op 11 november 2009 een studiemiddag georganiseerd in het gemeentehuis Moerdijk.

Directeur Hans Janssen heette iedereen welkom. Veel medewerkers van DIV-afdelingen uit West-Brabant waren aanwezig. Hij sprak de hoop uit dat na 11 november nog meer mensen overtuigd zouden raken van het nut en noodzaak van een e-depot.:
Het geheel van organisatie, beleid, processen en procedures, financieel beheer, personeel, databeheer, databeveiliging en aanwezige hard- en software, dat het duurzaam beheren van te bewaren digitale archiefbescheiden mogelijk maakt
.

Filip Boudrez van het Stadsarchief Antwerpen gaf uitleg hoe het e-depot is ingericht. In Vlaanderen is er niet zo'n organisatorisch onderscheid tussen DIV en archiefwereld als in Nederland. Veel informatie is te vinden op de website eDAVID. Basis voor het e-depot is het OAIS-model, wat staat voor de afkorting Open Archival Infomation System, een referentiemodel voor digitale archiveringssystemen. Voor wie meer wil weten Filip geeft in vijf dagen de cursus e-depot op de Archiefschool. Het is niet bekend of deze module ook in 2010 wordt aangeboden.

Jan Beens van het Regionaal Archief Nijmegen ging in op de "nieuwe" wet- en regelgeving vanuit het Ministerie van VROM, WABO, BAG, RO-online. Gemeenten worden geconfronteerd met het feit dat de wetten worden geïntroduceerd, vaak zonder dat er goed is nagedacht over de archivering en digitale duurzaamheid.

Bram Lohman bracht de verschillen tussen een DMS en een digitaal depot zoals de bewaring, metadata, functionaliteit en objecten helder in beeld. Zijn firma Tessela Technology & Consulting bouwt wereldwijd digitale depots, onder andere op dit moment die van het Nationaal Archief en Gemeentearchief Rotterdam..

De vraag of je een digitaal depot nodig hebt moet met ja worden beantwoord. Het roept ook nog veel vragen op, hoeveel kost het, kan je het als gemeente alleen, hoe kan je inkopen bij het Nationaal Archief ? Kortom voldoende vragen maar wel met het bewustzijn dat digitaal werken en beschikbaar stellen meer gevolgen heeft dan alleen voor het DMS.

Weergaven: 166

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 19 November 2009 op 14.02
De presentaties zijn te vinden op de websites Regionaal West-Brabant locatie Oudenbosch.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden