In Vrij Nederland van begin juli 2009 stond een interview met onze minister van BZK Guusje ter Horst, daarin doet de minister een oproep aan de ‘elite van Nederland’ om de PVV van Wilders tegen te spreken. Oud nieuws, ja heel oud. Daarna ontbrandde natuurlijk de discussie over wie er in dit land eigenlijk ‘elite’ zijn en wat een gepast weerwoord is. Nog los van de opmerkingen van een aantal Nederlanders die zich afvroegen waarom we ook alweer politici hadden gekozen.

Nu staat Ter Horst in Binnenlands Bestuur van 9 november 2009. Ter Horst hanteert de stelling dat het archief van de Commissie Cornielje – ingesteld om onderzoek te doen naar vermeende misstanden bij de politie Gelderland-Midden - niet onder haar verantwoordelijkheid valt.
Goed mevrouw Ter Horst, als u een commissie instelt dan rapporteert de commissie aan u, dan levert zij een onderzoeksrapport in, met het onderzoeksmateriaal erbij.
Goed mevrouw Ter Horst, als een van uw ambtenaren secretaris is van de commissie dan is het logisch dat de documenten van de onderzoekscommissie op de server van BZK staan. Uw ministerie werkt immers digitaal, er zijn afspraken over de archivering van de documenten, ook van secretarissen van commissiearchieven (door u ingesteld).
Goed mevrouw Ter Horst, als er dan een WOB verzoek komt om inzage in de stukken van de commissie Cornielje, dan mag u dat weigeren, maar ik denk niet met het argument dat het niet duidelijk is waar de stukken zijn (zie hierboven).
Goed mevrouw Ter Horst, als de secretaris van de Commissie Cornielje uw ministerie verlaat, dan blijft de verantwoordelijkheid voor het commissiearchief gewoon bij u berusten.
Goed mevrouw Ter Horst, ik wil best weerwerk bieden aan de PVV, alhoewel ik niet behoor tot een elite. Maar dan wil ik dat doen in de wetenschap dat mijn minister van BZK, PvdA-lid, de normale regels van de democratische rechtstaat hanteert, ook als het haar niet uit komt.


De Waarderingsfabriek wordt geschreven door Max Beekhuis (max.beekhuis@doxis.nl)

Weergaven: 117

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2020   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden