of: hoe groot is jouw wereld?

ieder heeft zijn afwijking; ik ook. Ik vind m'n werk leuk en vind dat ik redelijk op de hoogte moet zijn van wat er speelt in het vakgebied EN daarbuiten. Want de buitenwereld heeft invloed op het werk wat ik doe en op mijn vakgebied.
Mijn werkveld is breed, daarin verschilt het misschien van het werkgebied van anderen. Om een indruk te geven: ik doe uitvoerende projecten, zit achterstanden weg te werken in dynamische archieven, maar geef en ontwikkel ook les, schrijf op verschillende manieren en/of ben betrokken bij publicaties op het vakgebied.

In mijn werkpraktijk zie en hoor ik vaak mensen die een beperkt blikveld hebben. Zij kijken niet verder dan het eigen bureau en de eigen werkzaamheden. En dan -vind ik- doe je jezelf te kort.
Want altijd ben je onderdeel van een groter geheel. Het (willen) zien van dit grotere geheel is in mijn ogen belangrijk om in dit vakgebied goed te kunnen functioneren. Je kunt niet betrokken zijn bij de informatiehuishouding van de organisatie als je niet betrokken bent bij de organisatie, als je geen betrokkenheid toont bij je vakgebied, als je je niet afvraagt wat je bij kunt dragen aan je werk en je organisatie.
Je kunt niet betrokken zijn bij de keuze en/of beoordeling van een DMS als je geen idee hebt wat er in het vakgebied speelt, de Archiefwet niet van waarde vindt, niet bekend bent met de NEN 2082, enz.

En nee, je hoeft niet alles zelf te weten. Misschien heb je collega's die van bepaalde zaken beter op de hoogte zijn en ben jij deskundig op een gebied waar je collega minder van weet. Weet je dat van elkaar?
En weet je het allebei niet, zoek het dan uit! Wees nieuwsgierig. Verstop je niet achter je bureautje en in je eigen wereldje.

Weergaven: 157

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van jack karelse op 26 Oktober 2010 op 11.23
@Andrea, dat is zeker waar! Voor iedereen is er een wereld te winnen.
Reactie van jack karelse op 8 Oktober 2010 op 15.36
@Theo, dat is gedeeltelijk zeker waar! Anderen bereik je denk ik vooral 1-op-1, in het 'echt'. En op cursus ook wel. Maar sommigen laten het afweten, nemen geen tijd meer om bijv. naar regiobijeenkomsten e.d. te gaan. Lastig!
Reactie van Theo Kremer op 7 Oktober 2010 op 21.40
Helemaal mee eens, maar preek je hier niet voor eigen parochie? Ik denk dat degenen die hier komen, meedoen aan discussies, al geintresseerd en nieuwsgierig zijn of vergis ik mij? De vraag is volgens mij meer hoe bereiken we die andere collega's? Hoe zorgen we ervoor dat zij ook enthousiast worden?
Reactie van jack karelse op 6 Oktober 2010 op 10.46
mooie samenvatting, Ton!!!

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden