Vrijwilligers ontsluiten bijna 7.000 landkaarten

Bron website Universiteit van Leiden.</p>

Met hulp van het publiek zijn de afgelopen maanden bijna 7.000 gedigitaliseerde kaarten van Nederlands-Indië ontsloten. Op 17 november bedankt de Universiteitsbibliotheek de vrijwilligers tijdens een feestelijke bijeenkomst.

De oude kaarten zijn afkomstig uit de collecties van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), waarvan de archieven en bibliotheekcollecties in beheer zijn bij de Universiteitsbibliotheek. De kaarten waren eerder al gedigitaliseerd, maar het ontbrak nog aan een koppeling met de moderne topografische kaart in Google Maps. Dankzij deze koppeling is het kaartmateriaal beter geschikt voor onderwijs en onderzoek.

Crowdsourcing

Met behulp van crowdsourcing zijn nu bijna 7.000 oude kaarten van Nederlands-Indië voorzien van een georeferentie. De 197 vrijwilligers konden de oude kaarten van een nieuwe locatie voorzien dankzij een speciale applicatie. Via die applicatie werd steeds een scan van een oude kaart geprojecteerd naast een moderne kaartweergave in Google Maps. Koppelden de vrijwilligers de oude kaart op de juiste manier, dan werd de gegeorefereerde kaart als een oplegvel getoond in Google Maps.

Afsluiting

Tijdens de openbare afsluitende bijeenkomst op 17 november bedanken de initiatiefnemers de vrijwilligers voor hun bijdrage. Ook maken zij bekend welke 10 vrijwilligers de meeste kaarten hebben ontsloten.

Weergaven: 108

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden