VNG wijst standaard aan voor cloud hosting gemeenten

Gemeenten moeten vanaf 25 maart de VNG-standaard ‘Haven’ toepassen, of uitleggen waarom zij dit niet doen. Het bestuur van de VNG heeft Haven tot standaard verklaard volgens het principe ‘pas-toe-of-leg-uit’.

Uniforme wijze

Haven is een standaard voor platform-onafhankelijke cloud hosting. Met deze standaard kunnen gemeenten op uniforme wijze applicaties hosten (zoals websites) zonder dat zij daarvoor hun IT-infrastructuur hoeven aan te passen. Daardoor kunnen applicaties samen worden ontwikkeld, en snel worden ingezet bij álle gemeenten.

Pas toe of leg uit

De standaardverklaring betekent dat gemeenten Haven moeten toepassen:

  • op het hostinggedeelte als ze de cloud gaan gebruiken (op bestaande of nieuwe infrastructuur),
  • als ze een Common Ground toepassing gaan gebruiken.

Als gemeenten dit niet doen, moeten ze uitleggen waarom niet.

Ondersteuning en voorbeelden

Gemeenten kunnen de Haven-omgeving zelf installeren op hun bestaande of nieuwe (cloud) infrastructuur, of inkopen bij een leverancier. Team Haven van de VNG ondersteunt daarbij, onder meer met documentatie en hulpmiddelen en met een wekelijks online inloopuur voor gemeenten en leveranciers.

Een groot aantal gemeenten, samenwerkingsverbanden en leveranciers werkt al met Haven. Dat komt tot uiting in diverse Referentie Implementaties. Dat zijn herbruikbare voorbeelden van hoe leveranciers Haven aanbieden.

Onderdeel van Common Ground

Haven is onderdeel van de beweging naar Common Ground(link naar andere website), de informatiekundige visie waarmee gemeenten collectief de informatievoorziening vernieuwen. Alle Common Ground toepassingen werken op Haven en daarmee werken ze overal. Haven maakt het uitgangspunt mogelijk van één keer ontwikkelen en door alle gemeenten gebruiken.

Meer weten?

Weergaven: 45

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden