VNG Ledenbrief informatieveiligheid en privacy

Website VNG d.d. 20 februari 2017

De afgelopen tijd is er veel aandacht voor hacks, onveilige websites en datalekken bij gemeenten. De VNG raadt gemeenten aan regelmatig contact te hebben met de functionaris informatiebeveiliging (CISO) en actief aandacht te hebben voor maatregelen om de bedreigingen tegen te gaan.

Informatieveiligheid en privacy zijn thema’s die doorlopend aandacht verdienen. Informatieveiligheid gaat om beschikbaarheid, vertrouwelijkheid en integriteit.  Samengevat: werkt het? Kan er niemand bij de informatie die daar niet bij mag? Zijn de gegevens juist en volledig? Privacy gaat over de zorgvuldige omgang met persoonlijke gegevens en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van uw inwoners.
Een groot misverstand is dat informatieveiligheid en privacy vooral te maken hebben met techniek en ICT. De veilige omgang met informatie heeft te maken met de organisatie, de werkprocessen, beschermingsmaatregelen en de controle op alle drie.

Inhoud ledenbrief

In onze ledenbrief informeren we u over de belangrijkste ontwikkelingen op dit onderwerp. Achtereenvolgens gaat het over:

  • de manier waarop u verantwoording aflegt over informatieveiligheid richting de gemeenteraad en de rijksoverheid (ENSIA)
  • de ondersteuning van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD)
  • invoering van de nieuwe Europese Privacyrichtlijn en het ondersteuningsaanbod daarbij van VNG en KING.

Meer informatie

Weergaven: 175

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden