Vicrea verhoogt de prijzen en de PvdA stelt kamervragen

Bron website computable

17 oktober 2016 11:55 | Rik Sanders | 7

De PvdA heeft Kamervragen gesteld aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) over de forse tariefsverhogingen die softwareleverancier Vicrea aan gemeenten oplegt. De Kamerleden Astrid Oosenbrug en Manon Fokke willen vooral van de bewindsman weten of gemeenten inmiddels in staat zijn om makkelijk over te stappen naar een andere leverancier.

Aanleiding voor de Kamervragen van de PvdA-Kamerleden is de berichtgeving van Computable over de tariefsverhogingen van Vicrea. Die leverancier van geografische informatiesoftware en registratiesystemen in de gemeentemarkt kondigde eerder verhogingen aan die kunnen oplopen tot 50 procent (gemeente Houten) of zelfs 70 procent (gemeente Baarn).

Gemeenten, die de software onder andere voor de BAG (Basisadministratie Adressen en Gebouwen) gebruiken, zijn ontstemd en willen met het Amersfoortse softwarebedrijf in gesprek. Volgens Vicrea is de verhoging noodzakelijk om de investeringen in innovatie te kunnen betalen.

De Kamerleden willen van de minister weten hoeveel gemeenten met de software van Vicrea werken en worden geconfronteerd met een onverwachte tariefstijging?  Ook vragen ze hem of hij vindt dat   dat de innovatiekosten van Vicrea tot het ondernemersrisico behoren of dat ze inderdaad aan afnemers doorberekend kunnen worden, zoals het softwarebedrijf doet.

Open standaarden?

Oosenbrug en Fokke willen verder van Plasterk weten hoe het mogelijk gemaakt kan worden dat gemeenten makkelijk kunnen overstappen naar een andere leverancier als deze dezelfde diensten aanbiedt, onder meer door het gebruik van open standaarden. Zij verwijzen naar de motie Oosenbrug/Gesthuizen waarin de regering werd verzocht ervoor te zorgen dat voor eind 2015 bij alle aanbestedingen correct omgegaan wordt met de relevante open standaarden.

In het kader van deze motie zou de overheid ook gaan onderzoeken hoe de overheid door exitstrategieën minder afhankelijk kan worden van ict-aanbieders. Ook zou in elke aanbesteding van een nieuw ict-project het bestek zodanig opgesteld moeten worden dat opensourcetoepassingen een gelijke kans maken.

Zij willen van de bewindsman weten wat de status hiervan is. 'Ondersteunt hij momenteel gemeenten in een efficiëntere aanbesteding van digitale middelen zodat gewaarborgd wordt dat gemeenten niet afhankelijk worden van één aanbieder?', luidt een vraag. En andere vragen: 'Is er controle op het gebruik van open standaarden bij aanbestedingen van software van gemeenten en wat is de rol van de gemeenteraden en wethouders bij de sturing op het gebruik van open standaarden?'

Kennisniveau

Tot slot twijfelt het PvdA-duo aan het kennisniveau binnen gemeenteraden en bij wethouders op het gebied van open source, open standaarden en open data. Hun vraag aan de minister is hoe hij de kennis binnen gemeenteraden en bij wethouders op dit gebied wil vergroten en of hij de mening deelt dat de oprichting van een kenniscentrum hieraan zou kunnen bijdragen.

Recent heeft de Tweede Kamer een motie van Oosenbrug aangenomen dat het gebruik van open standaarden bij wet verplicht wordt. De verplichting wordt meegenomen in de wetgeving rond de Generieke Digitale Infrastructuur waarbij digicommissaris Bas Eenhoorn een coördinerende rol speelt. Deze WGDI valt dan binnen het bestuursrecht.

Weergaven: 249

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden